Blender ręczny czy kielichowy – który wybrać?

0
317
blender
Chcesz przygotowywać domowe koktajle z sezonowych owoców, pyszne drinki z lodem i modne smoothies, a także aromatyczne zupy krem? Nieocenioną pomocą będzie dla Ciebie wygodny i ułatwiające rozdrabnianie nawet twardszych produktów blender. Możesz wybrać model ręczny bądź kielichowy. Przeczytaj charakterystykę obu i wybierz lepszy dla siebie.

O blenderze ręcznym

Blender ręczny to lekkie i niewielkie, podłużne urządzenie służące do trzymania w dłoni. Jest wygodne i pozwala na manewrowanie, ustawianie pod różnymi kątami. Składa się z ergonomicznej rączki i miksującej końcówki. Wkłada się do pojemnika: miski, garnka, kubka, w którym znajdują się przygotowane do zmiksowania produkty. Korzysta się z niego przede wszystkim do przecierania i mieszania składników, dlatego świetnie sprawdza się przy robieniu kremów i past owocowych oraz warzywnych, zup-krem, deserków dla dzieci czy gęstych aksamitnych sosów.

Każdy blender ręczny jest mobilny i łatwy do przechowywania. Myje się go szybko. Miksowanie na jego pomocą jest ciche i łatwe, szybkie. Dodatkowo koszt zakupu nie jest zbyt wysoki. W sklepie znajdziesz tradycyjną wersję z kablem lub bezprzewodową – wyposażoną w akumulator.

Urządzenie ma też swoje słabości. Blender ręczny może się przyczynić do rozpryskiwania miksowanych produktów. Ma niższą moc względem modelu kielichowego, więc trudniej – a czasem w ogóle niemożliwe – będzie zmielić w nim orzechy czy kostki lodu. Nagrzewa się w szybszym tempie i ma ostrza na wierzchu, co zwiększa zagrożenie skaleczenia się.

O blenderze kielichowym

Jak już się domyślasz, blender kielichowy to wydajniejszy, ale i droższy brat blendera kielichowego. Jest zbudowany ze stacji i dzbanka, na dole którego znajdują się nożyki. Owoce, warzywa czy inne składniki wrzuca się do środka, pojemnik zabezpiecza się pokrywką i włącza przycisk – tyle wystarczy. Rozbudowany blender zajmuje więcej miejsca od ręcznego i jest trudniejszy do umycia, ale poradzi sobie z szeroką gamą produktów: orzechami, nasionami, pestkami, kostkami lodu, twardymi warzywami i łodyżkami. Warto też wspomnieć, że nie powoduje rozbryzgów i jest stabilny.

Stacjonarnego blendera kielichowego używa się do wszystkich dań wymienionych przy jego ręcznym bracie, a także do wieloowocowych koktajli, smoothies, drinków, sorbetów, masła orzechowego. Można miksować w nim zamrożone składniki bez wcześniejszego rozmrażania – np. owoce do milkshake’a.

Korzystając z blendera kielichowego, licz się z głośniejszą pracą i droższą eksploatacją (z uwagi na wyższą moc i większy pobór energii). Droższy będzie także zakup. W zamian za to otrzymujesz większą funkcjonalność.

Który blender wybrać?

Jeśli zależy Ci na mobilności urządzenia, chcesz je zabierać w podróż lub na działkę i miksować produkty bezpośrednio przed podaniem, wybierz blender ręczny bezprzewodowy. W domu z kolei skorzystasz z tradycyjnego przewodowego – bez trudu znajdziesz dla niego miejsce w szufladzie w małej kuchni.

Dysponujesz większą kuchnią? A może po prostu chcesz robić o wiele więcej deserów i napojów, niż tylko te z miękkich owoców i warzyw? Postaw na blender kielichowy, który jest bezpieczniejszy w użytkowaniu i nie doprowadza do rozbryzgu składników. Oczaruj gości, podając na przyjęciu autorskie koktajle i kremy owocowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię