Ciasto kruche: słodkie i wytrawne.

0
241

CIASTO KRUCHE SŁODKIE: przygotowuje się je z mąki, cukru, tłuszczu i żółtka. Składniki łączymy szybko – ręcznie lub w mikserze (jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo, ciasto stanie się twarde). Trzeba pamiętać, by nie dodawać od razu całej mąki, gdyż zwiększa ona swoją objętość podczas leżakowania  w lodówce. Jeśli mąki jest za dużo ciasto będzie zbyt sypkie, natomiast za mała jej ilość –  że będzie wilgotne. Jeśli ciasto wymaga wałkowania, trzeba wbić całe jajko.

 

 

 

[box_error]Składniki:

  • 300-350 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • żółtko lub całe jajko
  • ewentualnie esencja zapachowa

[/box_error]

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 180-200 C
  2. Do mąki dodaj cukier puder, esencje zapachową, posiekane masło lub margarynę oraz jajko.
  3. Szybko wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 2 godziny, a następnie rozwałkuj na potrzebną wielkość  i kształt.
  4. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10-15 min. 
  5. Ilość ciasta z tego przepisu wystarczy na formę o średnicy 25-30cm.

CIASTO KRUCHE WYTRAWNE: Przygotowuje się je z mąki, masła i wody. Zwykle używa się białej mąki pszennej, ale jej część można zastąpić 1/3  mąki z grubego przemiału, np. razową. To ciasto również wyrabiamy szybko, ponieważ będzie wysychać i zmniejszy objętość podczas pieczenia. . Przed pieczeniem trzeba schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30-60 minut – łatwiej się rozwałkuje.

[box_error]Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki wody

[/box_error]

  1. Masło posiekaj z mąką, po czym dodaj wodę i szybko wyrób ciasto
  2. Wstaw je do lodówki na 30-60 minut, a później rozwałkuj.
  3. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10-15 minut
  4. Ilość ciasta z tego przepisu wystarczy na formę o średnicy 25-30cm.

CIASTO FRANCUSKIE: własnoręcznie wykonanie ciasta francuskiego wymaga dużo cierpliwości. Gotowe, mrożone dostępne niemal w każdym sklepie jest bardzo dobre. Idealnie nadaje się na paszteciki, tarty, do zapiekanek oraz deserów.

[box_warning]Do ciasta przeznaczonego na tarty lub inne wyroby wytrawne można dodać starty ser, zioła, koncentrat pomidorowy. A ciasto z którego powstaną wypieki słodkie możemy doprawić imbirem, cynamonem lub kardamonem.[/box_warning]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię