Drożdże – jak używać

1
351

Drożdże to podstawowy składnik ciasta drożdżowego.

Świeże: używane są do wypieku świeżego chleba, słodkiego pieczywa, ciastek, pierożków i pizz. Należy je trzymać w lodówce. Podczas przechowywania drożdże mogą nieco wyschnąć, ale nie powinno to wpłynąć na ich jakość.

Suszone: powstają w wyniku suszenia drożdży świeżych. Rozpuszczają się szybiciej jeśli wymieszamy je z łyżeczką cukru. Ich dużą zaletą jest dłuższa trwałość, dlatego można mieć bez problemu zapas suszonych drożdży w domu.

Temperatura a drożdże: duże znaczenia ma temperatura płynu dodawanego do drożdży. Zbyt wysoka sprawi, że przestaną rosnąć. Za niska wydłuży czas wzrostu. Świeże drożdże rozpuszczamy w temperaturze 37 C, czyli letniej wodzie. Suszone natomiast potrzebują do uaktywnienia płynu o nieco wyższej temperaturze: 45-50 C.

[box_warning]Świeże drożdże rozpuszczamy w płynie, a suszone mieszamy najpierw z mąką.[/box_warning]

Rola cukru: aby drożdże lepiej zadziałały, potrzebny jest cukier – dzięki niemu ciasto wyrośnie szybciej. Żeby nie było zbyt słodkie do 500 ml płynu i 50 g drożdży dodajemy tylko 2 łyżki cukru.

Drugie wyrastanie: Ciasto na chleb pozostawione do wyrośnięcia dwukrotnie, będzie miało lepszą konsystencję i smak od ciasta po jednokrotnym wyrastaniu. Taki chleb zachowa także dłużej swą świeżość.

[box_warning]Nie mrozimy świeżych drożdży, ponieważ uszkodzisz ich strukturę – ciasto nie urośnie a chleb będzie płaski.[/box_warning]

[box_warning]Drożdże są bogatym źródłem witaminy B2, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego w naszym organizmie. [/box_warning]

[box_warning]7 gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych[/box_warning]

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię