Garnki – które najlepsze?

0
365
Niemalże wszystkie garnki prezentują się identycznie – okrągła lub owalna podstawa, prostopadle do niej ścianki boczne oraz dwie rączki symetrycznie po bokach. Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że mogą się one różnić kolorami, rodzajem pokrywki, uchwytem czy rozmiarem. Wiadomo jednak, że garnki mogą być wykonane z różnych materiałów. To między innymi od tego zależy, czy dany rondel może być wykorzystany do przygotowania konkretnego rodzaju potrawy. Które garnki są najlepsze?

Garnek – z czego może być wykonany?

Garnki mogą być wykonane z różnorodnych materiałów. Najczęściej jest to aluminium, emalia, stal nierdzewna, miedź, żeliwo oraz szkło. Oto czym charakteryzują się poszczególne typy garnków:

Garnki z aluminium – szybko się nagrzewają i są bardzo lekkie. Specjaliści zalecają, aby nie gotować w nich kwaśnych potraw (m.in. na bazie kiszonej kapusty, szpinaku, z octem), ponieważ aluminium może wchodzić w interakcję z tymi składnikami, uwalniając szkodliwe dla zdrowia związki. W innych przypadkach sprawdzają się świetnie, równomiernie grzejąc danie.

Garnki emaliowane – garnek tego typu znany jest chyba każdej osobie. Kilkanaście lat temu były to modele najczęściej spotykane w polskich kuchniach. Na pewien czas zostały zapominane, jednak producenci i użytkownicy na nowo odkrywają ich wyjątkowość. Emalia jest odporna na korozję, wysoką temperaturę oraz działanie środków chemicznych. Garnki emaliowane są przyjazne alergikom i w pełni bezpieczne. Świetnie sprawdzają się do gotowania oraz przechowywania potraw.

Garnki ze stali nierdzewnej – to modele które od kilku lat pozostają chętnie wybieranym akcesorium kuchennym. Najlepiej zdecydować się na garnek z grubym dnem, który zabezpiecza przed przywieraniem. Zaletą stali nierdzewnej jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło, jak również nie wchodzi w reakcje z gotowanymi składnikami.

Garnki miedziane – to piękne, oryginalne modele. Świetnie sprawdzają się zarówno do przygotowania potraw, jak i jako element dekoracyjny kuchni. Doskonale rozprowadzają ciepło i w żaden sposób nie wpływają na smak potraw.

Garnki żeliwne – to jedne z droższych modeli, jednak są niezwykle trwałe i funkcjonalne. Można w nich nie tylko gotować, ale również zapiekać w piekarniku (o ile informacje na etykiecie nie wskazują inaczej).

Garnki szklane – podobnie jak modele żeliwne, garnek szklany może służyć do gotowania i zapiekania. Szybko się nagrzewa, jak również szybko stygnie.


Materace Koło

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię