Idealny nóż dla szefa i szefowej kuchni!

0
2204

Szukasz noży do swojej kuchni, ale zależy Ci na produkcie jak najlepszym? To dzięki niemu będziesz przygotowywał dania szybciej, sprawniej i efektywniej. Przekonaj się, jaki jest idealny nóż dla profesjonalisty – zawodowego, ale i domowego!

Dobry nóż, czyli jaki?

Podczas wybierania doskonałego jakościowo noża do kuchni warto zwracać uwagę na:

  • markę – tak, tu zdecydowanie logo ma znaczenie! Nie jest to jednak podyktowane snobizmem, ale faktem, że znani producenci dają gwarancję kucia noży z doskonałej jakościowo stali, bez tanich domieszek. Dlaczego ma to aż tak wielkie znaczenie? Ponieważ tylko dobry nóż podczas cięcia nie niszczy produktów i nie pozbawia ich wartości odżywczych ani smaku,
  • budowę – na pytanie „jaki jest nóż szefa kuchni?”, odpowiedź brzmi: „mocny, ergonomiczny i stabilny!”. Choćby ostrze było najwyższej klasy, nóż nie sprawdzi się w kuchni, jeśli nie będzie dobrze leżał w dłoni. Musi dawać użytkownikowi poczucie stabilności i zapewniać precyzję ruchów. W kuchni przy wysokich temperaturach łatwo się spocić, pomoczyć rękę albo potłuścić. Nawet w takim wypadku nóż nie może się wyślizgnąć. Pamiętaj więc o zasadzie, że im dłuższe ostrze, tym większa i masywniejsza musi być rączka,
  • materiał wykonania – jak już wspomnieliśmy, najlepsza jest stal. Oczywiście ta wykuwana! Może być japońska, damasceńska lub łączona z molibdeny, chromu i wanady.

Różne rodzaje noży

Funkcjonalność każdego noża wiąże się z jego przeznaczeniem. Siłą rzeczy nawet świetnego noża do serów nie wykorzystasz do przyrządzania steku. W sklepie możesz spotkać noże: uniwersalne, do chleba, do warzyw, do obierania, rzeźnickie, nożyce, szefa kuchni (przede wszystkim o tym pisaliśmy powyżej!), do sera, ostrzałki, do wędlin, do mięsa, do steków, do filetowania, do trybowania, Santoku, do pomidorów, tasaki czy widelce do mięsa. A to i tak nie wszystkie!

Nóż uniwersalny

Szefowie i szefowe kuchni dopiero rozpoczynający przygodę z zaawansowanym gotowaniem z obawy o brak kwalifikacji mogą zainteresować się zwłaszcza nożem uniwersalnym. Jest to urządzenie długie i pozwalające na wykonanie większości czynności, na które pozwala nóż szefa kuchni. Modele te różnią się szerokości ostrza: w nożu uniwersalnym jest mniejsza.

Nóż uniwersalny jest ergonomiczny i poręczny, dlatego dobry na start. Łatwo go kupić, bo sanowi podstawowe wyposażenie domowej kolekcji noży. Obierzesz nim warzywa, pokroisz ser i mięso, poszatkujesz owoce czy wykroisz nielubiane elementy z wybranych produktów.

Koniecznie sprawdź, co jeszcze przyda Ci się na kulinarnej drodze: Dzień szefa kuchni – zobacz, co podarować urodzonemu kucharzowi!.

Więcej o nożu szefa kuchni

Kiedy już poczujesz się w kuchni pewnie, przerzuć się z noża uniwersalnego na model szefa kuchni. To urządzenie o szerokim i lekko profilowanym ostrzu. Charakteryzuje się dużą ostrością, z uwagi na co wkrótce okryjesz, iż to najważniejszy nóż w kuchni. Jest niezastąpiony przy obróbce mięsa, ale także delikatniejszych produktów: serów, wędlin, warzyw, owoców.

Wybierając ten rodzaj noża, nie ograniczaj się i nie idź na cenowe kompromisy. To prawdziwe narzędzie walki, które musisz do siebie dopasować i obdarzyć je zaufaniem. Razem podbijecie kulinarny świat! A może już wkrótce dzięki niemu wygrasz tytuł MasterChefa…?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię