Jak skutecznie leczyć zgagę?

0
165

W obecnych czasach bardzo wielu ludzi żyje w ciągłym pośpiechu. Posiadamy coraz mniej czasu, aby odpocząć i zastanowić się nad naszym zdrowiem. Życie w biegu, stres oraz kiepskie odżywianie skutkuje różnymi dolegliwościami. Jednym z najpopularniejszych schorzeń jest zgaga. Czym jest i w jaki sposób można z nią walczyć, aby zmniejszyć ryzyko codziennego dyskomfortu?

Palenie w przełyku i gardle jest uczuciem, które niestety dobrze zna wielu z nas. Jest to popularnie zwana zgaga. Czym ona jest? Jest to uczucie pieczenia w przełyku, które jest powodowane przez zarzucanie soków żołądkowych do przełyku. Dlaczego piecze? Pieczenie jest spowodowane przez kwas żołądkowy, który ma odczyn kwaśny. Przełyk nie posiada ochronnej błony śluzowej jak żołądek, dlatego czujemy pieczenie.

Jakie są przyczyny zgagi

Powodów zgagi może być kilka. Dwoma najbardziej popularnymi pozostają nadal refluks oraz nadkwasota. Refluks polega na tym, że zwieracz, który blokuje przedostawanie się kwasu żołądkowego do przełyku, jest za bardzo rozluźniony, przez to co jakiś czas „chlupnie” pewna ilość kwasu i odczuwamy palenie. Czym może być powodowane takie zachowanie organizmu? Wbrew pozorom, przyczyną może być zbyt mała kwaśność kwasu żołądkowego. Jego optymalny odczyn to pH równie 2–2,5. Jeżeli pH kwasu żołądkowego jest wyższe, wtedy dochodzi do rozluźnienia zwieracza. Mimo tego, że kwas żołądkowy jest mniej kwaśny, nadal jest wystarczająco szkodliwy dla naszego przełyku.

W przypadku nadkwasoty sprawa jest bardziej skomplikowana. Pojawia się ona kiedy błona śluzowa żołądka jest za cienka, przez co kwas żołądkowy nie może być skutecznie neutralizowany. W ten sposób, w żołądku mieści się za dużo kwasu żołądkowego, który również co jakiś czas może „chlupać”. Powodem zbyt cienkiej warstwy błony śluzowej może być np. odwodnienie organizmu. Wbrew pozorom, odwodnienie organizmu jest obecnie powszechnym problemem i dotyka wielu z nas. Aby z tym skutecznie walczyć, warto zaopatrzyć się w sól himalajską, która posiada bardzo wiele mikroelementów. W ten sposób, dodając szczyptę takiej soli do szklanki wody, zwiększą się jej zdolności do nawodnienia.

Lepiej uważać z leczeniem zgagi

Niepoprawne leczenie zgagi może być bardzo szkodliwe. Na przykład, długotrwałe stosowanie leków z rodziny IPP (Inhibitory Pompy Protonowej) może doprowadzić do sytuacji, gdy żołądek przestanie wytwarzać kwas żołądkowy. W związku z tym, jedzenie nie będzie trawione i będzie zalegało i gniło w żołądku. W takim przypadku trzeba brać do każdego posiłku tabletki z HCL, aż żołądek znów zacznie produkować kwas.

Jaki są domowe sposoby na zgagę? Przede wszystkim można w łatwy sposób zdiagnozować potencjalną przyczynę zgagi. Wystarczy po przebudzeniu wypić pół szklanki letniej wody, zmieszanej z połową łyżeczki oczyszczonej sody. Po wypiciu należy odmierzać czas do odbicia. Jeżeli odbicie nastąpiło po więcej niż 90 sekundach, wtedy zakwaszenie żołądka jest małe, jeżeli powyżej 3 minut lub wcale, problem jest już dość poważny. Jeżeli odbicie nastąpiło w kilka sekund po wypiciu lub podczas picia roztworu, mamy do czynienia z nadkwasotą. Bardziej dokładne jest oczywiście zbadanie próbki kwasu żołądkowego, jednak nie wszyscy lekarzy chcą to robić. Jeżeli stwierdzimy, że pH żołądka jest zbyt niskie, można przed posiłkiem, szczególnie wysokobiałkowym, wypić gorzkie zioła lub roztwór wody i octu jabłkowego. Należy do połowy szklanki wody dodać jedną lub dwie łyżki octu jabłkowego. Inny ocet nie nadaje się do stworzenia tego roztworu.

Zgaga jest obecnie dość powszechnym schorzeniem. Niestety, wiele metod preferowanych przez lekarzy jest nieskutecznych. W takim wypadku, można spróbować pomóc sobie na własną rękę.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię