Jaka kuchenka do nowoczesnej kuchni?

0
148

Remontujesz kuchnię lub kupujesz nowe mieszkanie, planujesz urządzenie nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni, dobierasz odpowiednie meble, kompletujesz sprzęt kuchenny i zastanawiasz się nad najlepszą dla siebie kuchenką. Jakie masz opcje? Przedstawimy Ci kilka możliwości.

Remontujesz kuchnię lub kupujesz nowe mieszkanie, planujesz urządzenie nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni, dobierasz odpowiednie meble, kompletujesz sprzęt kuchenny i zastanawiasz się nad najlepszą dla siebie kuchenką. Jakie masz opcje? Przedstawimy Ci kilka możliwości.

Obecnie na rynku mamy wiele rodzajów kuchenek i tylko od Ciebie zależy, którą z nich wybierzesz i która będzie spełniała wszystkie Twoje kryteria i wymagania. A są to:

Kuchenki gazowe

– kiedyś najbardziej popularne, ze względu na niskie koszty eksploatacyjne (gaz). Dziś jednak nie zawsze można je zamontować, gdyż często w nowych domach nie ma dostępu do gazu, co wyklucza ich używanie. Potrawy gotowane na tego typu kuchence podgrzewane są za pomocą gazu, a jego moc regulowana jest poprzez zmniejszenie bądź zwiększenie dopływu gazu za pomocą pokrętła. Nowoczesne kuchenki gazowe wyposażone są w elektryczną zapalarkę gazu umieszczoną w pokrętle oraz zabezpieczenie przeciwwypływowe i nierzadko: oprogramowanie -minutnik.
Zalety:
– stosunkowo niskie koszty zakupu

– niskie koszty eksploatacji

– prosta regulacja mocy i temperatury gotowania

Wady:

– ograniczenia co do miejsca ustawienia

– uciążliwe czyszczenie ze względu na dużą ilość wystających elementów

– możliwość oparzenia

– dość niskie walory wizualne

Kuchenki elektryczne ceramiczne

– ogrzewanie następuje w nich poprzez grzałkę elektryczną. Najpierw rozgrzewa się płyta, a następnie naczynie z potrawą. Zatem sama płyta jest gorąca i długo stygnie, co wymaga odstawienia potrawy w inne miejsce, np. przy kipieniu. Przy używaniu tego rodzaju kuchenki elektrycznej istotne jest posiadanie garnków z płaskim dnem. Obecnie produkowane kuchenki elektryczne cechuje dość wysoka klasa energetyczna, co zmniejsza koszty użytkowania.

Zalety:

– nowoczesny wygląd

– dość łatwe czyszczenie, choć może dojść do przypaleń

– łatwość montażu

– dowolne miejsce montażu

Wady:

– wydłużone stygnięcie palników

– możliwość oparzenia

– stosunkowo wysokie koszty eksploatacyjne

Kuchenki indukcyjne

– zasilane są na prąd lecz zasada działania różni się od tej w kuchenkach elektrycznych: temperatura wytwarza się w samym garnku, a nie w kuchence. Działa ona na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, korzystając z tzw. cewki indukcyjnej. Kuchenki te są nowoczesne, energooszczędne, a gotowanie na nich jest szybsze. Należy jednak pamiętać, że potrawa zacznie się podgrzewać dopiero wtedy, gdy ustawimy na powierzchni płyty odpowiedni garnek. Do gotowania na kuchence indukcyjnej wymagane są bowiem specjalne garnki wykonane z metalu ferromagnetycznego.

Zalety:

– nowoczesny wygląd

– niskie koszty eksploatacyjne

– duże bezpieczeństwo w użytkowaniu

– prosta instalacja

– łatwość czyszczenia

Wady:

– wymagają użytkowania specjalnych ferromagnetycznych naczyń, które są dość drogie.

Wybór odpowiedniej kuchenki to niekiedy trudny temat. Należy dokładnie rozważyć wszystkie możliwości i zorientować się co na chwilę obecną oferuje rynek. Trzeba pamiętać, że sprzęt ten będzie nam służył przez długie lata, dlatego decyzja o jego zakupie musi być dobrze przemyślana i zaplanowana.

Artykuł opracowano we współpracy z RestartAgd.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię