Klasyczne formy do ciast

1
473

Poszczególne rodzaje ciast wymagają form o określonym kształcie. Ważna jest też jakość i tworzywo, z którego są wykonane.

Klasyczne formy do ciast

Forma na babkę – okrągła metalowa forma, czasem pokryta teflonem o wyżłobionych i rozszerzonych bokach.

Forma okrągła z kominkiem – gładka lub wyżłobiona, niewysoka. Kominek sprawia, że ciasto po upieczeniu ma kształt korony.

Forma keksowa – prostokątna o pionowych, często lekko rozszerzonych u góry ściankach. Metalowa lub z teflonem. Do keksów, pierników czy ciast ucieranych.

Forma do biszkoptów – okrągła lub kwadratowa, gładka lub falista. Do pieczenia krążków ciast biszkoptowych. często z wyjmowanym dnem.formy-do-pieczenia (2)

Forma sufletowa – okrągła ceramiczna lub szklana, o prostych lub lekko falowanych pionowych wysokich ściankach.

Forma na tartę – niska forma o gładkich lub falistych ściankach, zazwyczaj okrągła. Dobra jest z wyjmowanym dnem.

formy-do-pieczenia (1)

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię