Ogromny wybór forem do pieczenia

1
181

Przez ostatnie kilka lat gotowanie stało się bardzo modne. W niezwykle szybkim tempie powstają coraz to nowe blogi i strony internetowe poświęcone właśnie tej tematyce. Co ciekawe, nie gotują już tylko profesjonaliści, którzy z ekranów telewizyjnych udzielają nam kolejnych wskazówek.

Teraz gotować może każdy i każdy także tak naprawdę ma możliwość dzielenia się swoimi dokonaniami czy poradami kulinarnymi. W kuchni jednak oprócz umiejętności i dobrego przepisu potrzebny jest również odpowiedni sprzęt.

Foremka foremce nierówna

Jednym z najchętniej przyrządzanych w kuchni dań są oczywiście desery, które często robimy z wielką przyjemnością. Aby ulubione ciasto mogło zostać upieczone potrzebujemy jednak formy do pieczenia, a jak z pewnością każdy wie ich rodzajów jest dziś w sprzedaży bardzo dużo. Która zatem najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni i na co zwracać uwagę przy jej nabywaniu?

Od lat najbardziej popularnymi formami do pieczenia są te metalowe, które znaleźć można chyba w każdej kuchni. Są one idealne w przypadku gdy chcielibyśmy upiec nieco większe ciasto, a do tego występują w wielu różnych rozmiarach i co ważne są stosunkowo tanie. Za ich mankament można uznać fakt, iż przed wlaniem do nich ciasta musimy taką foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub odpowiednio natłuścić by ciasto nie przywarło. Poza tym jednak są bardzo praktyczne i łatwo się je myje.

Bardzo popularne w ostatnim czasie stały się również formy do pieczenia wykonane z silikonu. Oprócz tego, że w przeciwieństwie do tych metalowych nie muszą być wyłożone żadnym papierem do pieczenia, ich zaletą jest to, że desery można bardzo łatwo z nich wyciągnąć. Można je myć w zmywarce i zajmują bardzo mało miejsca, gdyż można włożyć jedną w drugą albo je pozginać. Dla wielu osób najistotniejsze jest jednak to, że występują w tak wielu kształtach, dzięki czemu bez problemu można zrobić babeczki w kształcie serca czy gwiazdki.

Dla osób, które stały się prawdziwymi fanami przygotowywania i jedzenia tarty, zarówno tej na słodko jak i słono, doskonałym rozwiązaniem jest natomiast używanie ceramicznych lub szklanych form do pieczenia. A powód jest bardzo prosty. Otóż po upieczeniu tarty nie wykłada się z formy, a właśnie te ceramiczne i szklane najlepiej nadają się do podania na stole. Co więcej bez problemu możemy również kroić w nich nożem.

Na co zwracać uwagę przy zakupie foremki?

Oczywiście formy do pieczenia, nawet te wykonane z takich samych materiałów, mogą się znacząco od siebie różnić. Dlatego też, kiedy dokonujemy zakupu musimy zwrócić uwagę na sposób wykonania foremki, jakość materiału jak również na producenta. Czasem lepiej jest wydać odrobinę więcej, ale cieszyć się formą do pieczenia przez lata.

Jeśli kupujemy formy zrobione z metalu sprawdźmy przede wszystkim czy wszystkie zespolenia są dokładne oraz czy nie ma żadnych ubytków w materiale. W przypadku tych ceramicznych i szklanych ważny jest brak jakichkolwiek pęknięć, które są po prostu niebezpieczne. Szukając natomiast idealnych foremek z silikonu miejmy pewność, że są one wystarczająco grube, tak aby ciasto się z nich nie wylewało.

Może się wydawać, że wybranie odpowiednich foremek sprawia dużo problemów, jednak warto poświęcić temu odrobinę czasu. Chyba każdy z nas potwierdzi przecież, że nic nie jest w stanie dorównać smakowi domowej roboty wypieków.

Inspiracja: Bake Shop i ich formy do pieczenia, a także inne dostępne w tym sklepie akcesoria.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię