Produkty zastępcze dla osób nietolerujących laktozy

0
139

Przetwory mleczne stanowią główne źródło wapnia w codziennej diecie. Mimo to dorośli coraz rzadziej sięgają po laktozę. Jako ssaki w okresie dziecięcym doskonale przyswajamy ten cukier mleczny, lecz z biegiem lat umiejętność powoli zanika. Na szczęście istnieje jeszcze szereg produktów zastępczych.

TRADYCYJNY NABIAŁ 
Na początku przypomnijmy sobie, czym dokładnie jest laktoza. To jeden z dwucukrów warunkujących smak posiłku (dla porównania owoce są słodkie dzięki fruktozie, ksylitol dzięki ksylozie). Dla osób z potwierdzoną nietolerancją mleka, brak laktazy nie stanowi przeszkód w codziennym funkcjonowaniu.

Przede wszystkim możemy śmiało sięgać po produkty mleczne fermentowane: jogurt naturalny, maślankę, kefir, sery. Bakterie w nich obecne żywiły się cukrem, więc dla nas nic już nie zostało. Dlatego poza źródłem wapnia, tradycyjny nabiał jest też świetną wysokobiałkową przekąską.

MLEKO KOKOSOWE
Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za specyficznym smakiem nabiału, może bez wahania sięgnąć po wegańskie odpowiedniki. Ciekawym produktem zastępczym jest mleko kokosowe. Przygotowuje się je oryginalnie z miąższu orzecha kokosowego. Jest dość kaloryczne, jednak zawiera liczne składniki odżywcze: mangan, fosfor, żelazo, magnez, selen.

Ciężkie, kremowe i tłuste idealnie nadaje się na deser czy poranną owsiankę. Ponadto stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Tradycyjne curry to mięso i kalafior przesmażone na oleju, duszone właśnie w mleku kokosowym.

MLEKO MIGDAŁOWE
Przygotowuje się je z pasty migdałowej (rozdrobnionych orzechów) z dodatkiem wody. Napój ma konsystencję krowiego mleka, jednak liczy mniej kalorii, bo zaledwie 37 kcal na 100 ml oraz zaledwie 0,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Delikatny, lekko orzechowy smak sprawia, że produkt coraz częściej wykorzystuje się do przygotowywania ciast, deserów, kawy.

Zobacz także: https://zakreconysloik.com.pl/mleko-migdalowe

Taki napój można również samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy namoczyć migdały w dwukrotnie większej ilości wody przez około 10 godzin. Następnie blendujemy całość, a otrzymany płyn przesączamy przez sitko. Mleko migdałowe może stać w lodówce przez niemalże tydzień.

Szczęśliwie istnieje szereg produktów zastępczych dla osób nietolerujących laktozy. Bez wahania możemy sięgać po tradycyjne, lecz sfermentowane, produkty mleczne. Oczywiście weganie większą uwagę zwrócą na roślinne napoje. A jednak wszystkich nas zachwyca cudowny smak, dlatego baśniowa kraina płynie miodem i właśnie mlekiem. Smak dzieciństwa zawsze pozostaje w pamięci. Nawet przy zdiagnozowanym upośledzeniu laktazy, możemy cieszyć się naturalną słodyczą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię