1) Pomidory z serowym nadzieniem
Czy wiesz, że pomidory zapobiegają miażdżycy i poprawiają odporność, bo są cennym źródłem witaminy C? Jeżeli chcesz ich więcej spożywać, przygotuj pomidory z serowym nadzieniem. Potrzebne będą Ci:
- 3-4 pomidory,
- kulka mozzarelli,
- pół opakowania fety,
- kilka kropel oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy (np. bazylia).
Pomidory wyparz, zdejmij z nich skórkę i usuń miąższ. Przygotuj nadzienie – połącz mozzarellę, fetę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Następnie umieść nadzienie w pomidorach i posyp przyprawami.
2) Kalafior z zieloną i żółtą fasolką szparagową
To propozycja dla osób dbających o linię – zarówno kalafior, jak i fasolka szparagowa mają niewiele kalorii. Przy okazji w tych warzywach znajduje się wiele cennych witamin (m.in. A, C i z grupy B) i minerałów (fosfor, żelazo, wapń). Do przygotowania przekąski potrzebne będą:
- mały kalafior,
- 200 g żółtej fasolki szparagowej,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- ulubione przyprawy (np. bazylia).
W osobnych garnkach ugotuj kalafior i fasolkę. Odcedź warzywa z wody, a następnie połącz je, korzystając z miski na przekąski (np. z Fabryka Form).
3) Jaglane placuszki z owocami
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz – w jej składzie znajduje się wiele witamin z grupy B. Dodatkowo jest lekkostrawna. Jeżeli chcesz wprowadzić ją do swojej diety, zacznij od pysznych jaglanych placuszków. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce (np. truskawki),
- olej (do smażenia).
Ugotuj kaszę w mleku, a następnie dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki i na rozgrzanej patelni uformuj placuszki. Podawaj z owocami.
4) Pieczone ziemniaki z twarożkiem i ziołami
Czy wiesz, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka? Jeżeli masz ochotę na zdrową przekąskę, wypróbuj przepis na pieczone ziemniaczki z twarożkiem i ziołami. Do przygotowania tej przekąski będą potrzebne:
- 5-6 młodych ziemniaków,
- 200 g twarogu,
- pęczek pietruszki,
- szczypiorek,
- kilka rzodkiewek,
- awokado,
- ulubione przyprawy (np. bazylia).
Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz aż do momentu, gdy będą miękkie. Przygotuj nadzienie – połącz twaróg z pietruszką, rzodkiewką, szczypiorkiem i awokado (możesz użyć blendera). Gdy połówki ziemniaków będą gotowe, na każdej połóż twarożek. Całość posyp przyprawami.
5) Jajka faszerowane warzywami
Jajka to cenne źródło rozmaitych składników odżywczych – zawierają m.in. witaminy (A, E, D) oraz składniki mineralne (żelazo, selen, potas). Jeżeli masz ochotę na zdrową przekąskę, wypróbuj jajka z warzywnym farszem. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 5 jajek,
- kilka rzodkiewek,
- pół papryki,
- awokado,
- ulubione przyprawy (np. bazylia).
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka i dodaj je do pokrojonych warzyw. Utrzyj masę (możesz skorzystać z blendera), a następnie umieść przygotowany farsz w jajkach. Ta przekąska najlepiej smakuje na zimno.