To fantastyczny pomysł na sycący obiad. Warzywno ziemniaczana zapiekanka z rybą, zwana Fish Pie. Ogon stanowi tu dekorację, więc jeśli nie macie ochoty to nie trzeba go używać. Całość prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna i sycąca.
[box_error]Składniki:
- sól morska i czarny pieprz
- 4 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pory
- 3 pietruszki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 duży słodki ziemniak batat (jeśli nie możecie go dostać, można użyć normalnego ziemniaka)
- 4 gałązki świeżej naci pietruszki
- 700 g filetu rybnego (ryba do wyboru, nasza ulubiona, byle bez ości)
- ogon rybi (jeśli chcecie)
- oliwa z oliwek
[/box_error]
Piec w 200 C przez 40 min, aż ziemniaki z zewnątrz zrobią się złociste i miękkie.
Wskazówki – podążajcie za zdjęciami.
Ważna rzecz: w dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy. Dodajemy wszystkie nasze pokrojone warzywa i dusimy je, aż będą na pół ugotowane.
Potem zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy pokrojone w paski papryki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 C) i pieczemy, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.
Smacznego!!
Świetny pomysł na zapiekankę. Wypróbuję – z tym ogonem!