Ciasto z rybą

1
873

To fantastyczny pomysł na sycący obiad. Warzywno ziemniaczana zapiekanka z rybą, zwana Fish Pie. Ogon stanowi tu dekorację, więc jeśli nie macie ochoty to nie trzeba go używać. Całość prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna i sycąca.

[box_error]Składniki:

  • sól morska i czarny pieprz
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • 3 pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży słodki ziemniak batat (jeśli nie możecie go dostać, można użyć normalnego ziemniaka)
  • 4 gałązki świeżej naci pietruszki
  • 700 g filetu rybnego (ryba do wyboru, nasza ulubiona, byle bez ości)
  • ogon rybi (jeśli chcecie)
  • oliwa z oliwek

[/box_error]

Piec w 200 C przez 40 min, aż ziemniaki z zewnątrz zrobią się złociste i miękkie.

Wskazówki – podążajcie za zdjęciami.

 

 

Marchewki obrać i pokroić w cienkie paski

 

Zetrzeć na tarce na grubych oczkach pietruszkę

 

Zetrzeć na tarce na grubych oczkach pory

 

Zetrzeć na tarce na grubych oczkach pieczarki

 

 

Zetrzeć na tarce na grubych oczkach słodkiego ziemniaka (ewen. normalnego ziemniaka ze 2-3 szt)

Ważna rzecz: w dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy. Dodajemy wszystkie nasze pokrojone warzywa i dusimy je, aż będą na pół ugotowane.

Potem zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy pokrojone w paski papryki.

 

 

Kroimy filety w kostkę i dodajemy do schłodzonej mieszanki

 

Przyprawiamy solą i pieprzem

 

Dodać posiekaną zieloną pietruszkę i dobrze wymieszać

 

Umieść ogon ryby w centrum dużego naczynia do pieczenia i obłożyć mieszanką wokoło szczelnie

 

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki

 

 

Ułożyć plasterki ziemniaka na całym szczycie ciasta, tak by przypominało ułożenie rybich łusek

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 C) i pieczemy, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!!

Łóżka dla dzieci

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię