Przepis pochodzi z Macedonii , wypróbowałam na urodziny synka i od tej pory goszczą na moim stole praktycznie co niedziele 🙂
[box_warning]Składniki:
250g gorzkiej czekolady min. 70%
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
250g masła
8 jaj
[/box_warning]
Są przysmakiem dzieci jak i dorosłych, polecam wam zrobienie tego przepisu , robi się je bardzo szybko a podane z gałką lodów wyglądają bardzo efektownie nawet na domowe przyjęcia.
masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu. Często mieszamy aby całość nam się nie przypaliła
ubijamy całe jajka
mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy razem
do suchych składników dodajemy rozpuszczoną czekoladę
do masy czekoladowej wlewamy powoli jajka, mieszamy tak aby składniki dobrze się połączyły
Nagrzewamy piekarnik do 250 0C
foremki silikonowe smarujemy niewielką ilości masła, i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 4min w temp 250 0C. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika
Cholera robiłą już dwa razy i za każdym razem są ledwo płynne. Trzymam 4 minuty jak w przepisie. Co robię nie tak???
Ślina mi cieknie na ten widok. Zastanawiam sie tylko, czy jak będą dłużej w piekarniku to nie będą już płynne?
Dokładnie tak jak będą za długo to niestety utracą płynność.