Jest to moja wariacja na temat szarlotki, ponieważ moje dzieci uwielbiają słodkości tak jak i ja, postanowiłam zrobić szarlotkę z mąki pełnoziarnistej aby było zdrowiej:-)
[box_warning]Składniki:
na ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyzki cukru
- 2 łyżki letniej wody
jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
na kruszonkę:
- paczka herbatników Digestive
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki rodzynek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie)
- 2 łyżki pestek z dynii
- 2 łyżki pestek słonecznika
[/box_warning]
Do miski wkładamy masło, dodajemy mąkę i cukier, wodę i ugniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Układamy w blaszce (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy. Dopiero na wystudzone ciasto będziemy wykładać jabłka i przykrywać kruszonką.
Jabłka obieramy ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy cynamon i cukier, całość mieszamy.
Kruszonka: herbatniki miksujemy , ja robię to w blenderze, dodajemy rodzynki, słonecznik i dynię, wlewamy miód, całość mieszamy tak aby składniki połączyły się ze sobą.
Na wystudzone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 0 C ok. 30 -40 min.
I gotowe! Smakuje rewelacyjnie z gałką waniliowych lodów.
![mąkę, cukier , masło i wodę wkładamy do miski](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3605.jpg)
![ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na ok godzinę](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3608.jpg)
![jabłka ścieramy na tartce, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3623.jpg)
![ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3624.jpg)
![herbatniki miksujemy](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3631.jpg)
![dodajemy rodzynki, słonecznik ,dynię i miód](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3633.jpg)
![mieszamy aby wszystko się połączyło](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3636.jpg)
![na wystudzone ciasto układamy jabłka, i kruszonkę. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 175C](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3640.jpg)
![Smacznego](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/05/DSC_3673.jpg)
BOMBA! Dziękuje za przepis. Nie mogę się nim najeść!!!
Rewelacyjny przepis. Zrobiłam ją i jest pyszna, szczególnie na ciepło!!! Nie dodałam tylko rodzynek, bo ich nie lubię.