Niedobór niektórych pierwiastków w diecie dziecka ma zły wpływ na jego zdrowie, szczególnie na rozwój mózgu. Na przykład niedobór magnezu niekorzystnie wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych, czyli sprawnym powstawaniu każdej myśli czy decyzji. Warto więc, serwować dzieciom częściej owsiankę z pestkami dyni, migdałami i startą gorzką czekoladą. To bomba pełna magnezu, która podawana na śniadanie znacznie wpływa na poprawę skupienia i myślenia podczas lekcji.
Mózg intensywnie korzysta także z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiednia ich ilość w diecie dziecka wpływa na jakość myślenia, rozwiązywania zadań, logiki czy koncentracji. Rozpoczął się właśnie rok szkolny, warto by zakupić w aptece suplement diety z kwasami omega, magnezem i kwasem foliowym. Dodatkowo wprowadźmy do diety ucznia ryby, owoce morza, oliwę z oliwek orzechy, ziarna słonecznika i dyni, awokado. Czyniąc to ułatwimy im w prosty sposób rozwój osobisty.
Naukowcy z Norwegii udowodnili, że długotrwałe podawanie suplementu kwasu foliowego poprawia wyniki dziecka w szkole.
źródło: profesjonalne strony internetowe
Wszystko jak najbardziej pożywne i bogate w minerały potrzebne dzieciom, tylko jak sprawić żeby moje dzieci chciały taką owsiankę zjeśc 😀
Myślę, że tak czekolada ma szansę przekonać dzieciaka.
Taka posypana czekoladą zachęci bardziej niż bez.