Drewniany młynek do pieprzu – dlaczego warto go mieć na kuchennym wyposażeniu?

0
235

Pieprz to jedna z najczęściej używanych przypraw, którą dodajemy do większości dań, zarówno zup, mięs, ryb, sosów oraz warzyw. Znalazła ona szerokie zastosowanie w kuchni, w praktycznie każdej części świata. W sklepach dostępne są gatunki pieprzu, które różnią się kolorem, co świadczy o stopniu dojrzałości. Każdy z nich ma nieco inny smak i w związku z tym może być wykorzystywany do różnych dań. Chcąc cieszyć się pełnią aromatu, warto zaopatrzyć się w drewniany młynek do pieprzu.

Świeżo mielony pieprz i jego zalety

Jeśli zależy nam na tym, aby przygotowana potrawa wyróżniała się wyrazistym smakiem, a jednocześnie prezentowała się bardzo atrakcyjnie, najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie przyprawy w postaci świeżo mielonego pieprzu. W porównaniu do produktu, który można kupić w sklepach znacznie różni się on strukturą, a przy tym intensywnością smaku oraz zapachem. Wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby udało się nam podkreślić charakter różnego rodzaju dań.

Drewniany młynek do pieprzu bardzo często jest wyposażony w mechanizm pozwalający na regulowanie stopnia zmielenia. Co za tym idzie, można uzyskać zarówno gruboziarnistą przyprawę, jak i bardzo drobną, w zależności od naszych preferencji.

  • Pierwszy rodzaj jest szczególnie polecany w przypadku gdy zależy nam na tym, aby był maksymalnie wyczuwalny i widoczny, jednocześnie pełniąc funkcję dekoracyjną. Taką przyprawę bardzo często dodaje się do dań mięsnych z grilla, np. karkówki.
  • Średni stopień zmielenia to dobra opcja jeśli chcemy doprawić pieprzem sałatkę lub kanapkę. W tym przypadku bowiem zależy nam na podkreśleniu smaku, bez jednoczesnego ryzyka, że przyprawa zdominuje delikatne składniki.
  • Drobno zmielony pieprz najczęściej wykorzystuje się w trakcie przygotowywania różnego rodzaju makaronów. Dzięki temu, będzie on bardziej wyrazisty w smaku, bez wyczuwalnej struktury przyprawy.

Czym wyróżnia się dobry drewniany młynek do pieprzu?

Z uwagi na częstotliwość wykorzystywania w kuchni pieprzu, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór młynka, gdyż jego eksploatacja będzie dość intensywna. Akcesoria tego typu występują w różnych rozmiarach i kształtach. Jeśli chodzi o materiał wykonania, oprócz drewna, wykorzystuje się również tworzywo sztuczne. Obok modeli ręcznych, dostępne są także elektryczne. Co warto wiedzieć przed zakupem?

  • Młynki elektryczne są szczególnie polecane osobom, którym zależy na pełnej kontroli nad ilością dodawanego pieprzu. Aby rozpocząć mielenie wystarczy nacisnąć jeden guzik. Dodatkową zaletą takich egzemplarzy jest często wbudowane oświetlenie LED, które pozwala na precyzyjne przyprawianie, nawet gdy gotujemy wieczorem lub w nocy.
  • Miłośnicy tradycyjnych akcesoriów chętniej sięgają po drewniany młynek do pieprzu do ręcznego mielenia. Najczęściej jest on wyposażony w stalowy lub ceramiczny mechanizm. Na uwagę zasługuje także wyjątkowo atrakcyjny wygląd takich dodatków. Nierzadko są to ręcznie wykonane dzieła, z wysokiej jakości drewna.

Kluczową cechą każdego młynka jest wspomniany już mechanizm regulacji grubości mielenia. Im więcej stopni mamy do wyboru, tym większe możliwości doprawiania. Bardzo ważna jest także łatwość regulacji ustawień i łatwość uzupełniania. Pod tym względem sporą przerwę mają modele ręczne. Najlepszej jakości akcesoria są wyposażone w mechanizm z dożywotnią gwarancją. Tanie odpowiedniki zużywają się znacznie szybciej. Zwróćmy uwagę również na pojemność młynka. W restauracjach oraz innych obiektach gastronomicznych bardzo często można spotkać się z długimi młynkami. Do domowego zastosowania wystarczą jednak mniejsze egzemplarze, do 24 cm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię