Gotowanie to element życia codziennego, który można zmienić w coś więcej aniżeli tylko czynność kulinarną. Gotowanie może być pasją i źródłem wiedzy. Jedyną granicą jest ludzka wyobraźnia, choć czasami także warunki techniczne uniemożliwiają wykonanie pewnych czynności
Niemniej jednak gotować może każdy i wszędzie:
Aby spełniać się w kuchni nie potrzeba być chodzącą encyklopedią kulinarną. Nie trzeba pamiętać wszystkich przepisów i nie trzeba odwiedzać programów telewizyjnych, w których promuje się zdolnych kucharzy. Nie ma co ukrywać, że podstawy gotowanie warto opanować, aby nie tracić czasu na proste błędy, które mogą zniweczyć całą potrawę.
Warto wiedzieć między innymi, kiedy należy przyprawiać poszczególne mięsa, aby zachowały one soczystość i nie były twarde. Wołowinę należy zawsze solić po usmażeniu, z kolei wszelkiego rodzaju ryby należy przyprawić zanim powędrują one do obróbki termicznej.
Warto poznać też kilka tak zwanych trików, które ułatwiają pracę z poszczególnymi składnikami. Na przykład obieranie pomidorów pójdzie zdecydowanie łatwiej, jeśli zostaną one zanurzone we wrzątku. Wtedy delikatna skórka odchodzi od miąższu nie powodując straty pomidora.
Zupełnie inaczej jest z papryką, z którą trzeba postąpić w bardziej radykalny sposób. Zamiast wrzątku należy zastosować opiekanie, które zwęgla skórkę warzywa. Dopiero wtedy możliwe jest jej zdjęcie.
Takich sposobów kuchnie na całym świecie znają wiele. Kucharze stosują je nie zdając sobie nawet sprawy, jak bardzo są im pomocne.
Wielką pomoc oferują także urządzenia, których jest coraz więcej, a które dają ogromne możliwości. Wiele z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchniach domowych, gdzie można tworzyć nowe koncepcje i smaki.
Bez względu na to jaki zestawi nowinek technicznych będzie miał do dyspozycji kucharz oraz jakie sztuczki w czasie gotowania zastosuje, nic nie zastąpi wyczucia smaku. Odpowiedni dobór składników i czas gotowania wydaje się być kluczowym w procesie przygotowywania ulubionych potraw.