Wskazówki do przyrządzania idealnego risotto
Podstawą idealnie przyrządzonego risotto jest oczywiście ryż włoski – do przygotowania dania potrzebujemy ryż odmiany Arborio, lub nieco mniejszy ryż Carnaroli. Drugi, niezwykle ważny składnik to bulion – warzywny lub mięsny. Do risotto możemy dodać odrobinę białego wytrawnego wina – alkohol wyparuje z dania podczas gotowania, a nasza potrawa otrzyma odpowiedni aromat. Pamiętajmy także o dodaniu tłuszczu – zadbajmy o odpowiednią jakość oliwy i masła dodawanych do ryżu. W risotto ważną rolę odgrywa czas gotowania oraz regularne mieszanie potrawy – warto pilnować gotującej potrawy, która odwdzięczy się nam smakiem!
Klasyczne risotto z warzywami
Przygodę z risotto proponujemy zacząć od przyrządzenia jego podstawowej wersji – pamiętajmy o wymienionych wcześniej zasadach, a przygotowania tego klasycznego dania nie sprawi nam żadnego problemu! Pola ryżowe pojawiły się w Lombardii w XV wieku – tuż po wyniszczającej kontynent epidemii dżumy. To dzięki białym ziarenkom udało się przetrwać cierpiącym z głodu mieszkańcom krain objętych zaraz. Składniki potrawy przygotowywanej w tak trudnych czasach musiały być więc tanie i łatwo dostępne – oprócz ryżu do risotto dodawano warzywa sezonowe. Dawniej konieczność, dzisiaj wybór – przepis na risotto wegetariańskie powinien znać każdy: https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-wegetarianskie
Danie opiera się warzywach podsmażanych a następnie duszonych z dodatkiem oliwy i masła – możemy użyć zarówno warzyw świeżych, sezonowych, jak i tych mrożonych i z puszki. Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie grzybów. Warzywa możemy przyprawić sosem sojowym i natką pietruszki. Po dodaniu ryżu pamiętajmy o regularnym mieszaniu i dodawaniu płynu.
Warzywa można też upiec i przyrządzić kolejną wersję jarskiego risotto:
https://uwielbiam.pl/przepis/pieczone-warzywa-z-risotto-na-bulionie-warzywnym
Wykorzystanie gotowego bulionu warzywnego znacząco skróci czas przygotowania potrawy. Kolejnym trickiem, ułatwiającym przygotowanie risotto, jest wcześniejsze wstawienie do piekarnika warzyw, tak, żeby były gotowe w tym samym czasie, co ryż.
Z dodatkiem mięsa
Aby risotto było jeszcze bardziej sycące, można dodać do niego wybrane mięso. Kurczak, wołowina lub wieprzowina – mięsny dodatek sprawi, że podstawowy przepis na risotto będzie nas będzie smakował nam jeszcze bardziej: https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-2