Jak ugotować perfekcyjne Risotto? Sprawdź nasze porady!

0
1960
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Smakosze cenią ją za różnorodność, a także prostotę przygotowania posiłków. Do najbardziej znanych włoskich dań zaliczamy pizzę, makaron i risotto – przepisy na ostatnią z potraw znajdziecie w poniższym artykule. Na północy Włoch danie na bazie ryżu od setek lat cieszy podniebienia mieszkańców, którzy opracowali niezawodne przepisy na risotto.

Wskazówki do przyrządzania idealnego risotto

Podstawą idealnie przyrządzonego risotto jest oczywiście ryż włoski – do przygotowania dania potrzebujemy ryż odmiany Arborio, lub nieco mniejszy ryż Carnaroli. Drugi, niezwykle ważny składnik to bulion – warzywny lub mięsny. Do risotto możemy dodać odrobinę białego wytrawnego wina – alkohol wyparuje z dania podczas gotowania, a nasza potrawa otrzyma odpowiedni aromat. Pamiętajmy także o dodaniu tłuszczu – zadbajmy o odpowiednią jakość oliwy i masła dodawanych do ryżu. W risotto ważną rolę odgrywa czas gotowania oraz regularne mieszanie potrawy – warto pilnować gotującej potrawy, która odwdzięczy się nam smakiem!

Klasyczne risotto z warzywami

Przygodę z risotto proponujemy zacząć od przyrządzenia jego podstawowej wersji – pamiętajmy o wymienionych wcześniej zasadach, a przygotowania tego klasycznego dania nie sprawi nam żadnego problemu! Pola ryżowe pojawiły się w Lombardii w XV wieku – tuż po wyniszczającej kontynent epidemii dżumy. To dzięki białym ziarenkom udało się przetrwać cierpiącym z głodu mieszkańcom krain objętych zaraz. Składniki potrawy przygotowywanej w tak trudnych czasach musiały być więc tanie i łatwo dostępne – oprócz ryżu do risotto dodawano warzywa sezonowe. Dawniej konieczność, dzisiaj wybór – przepis na risotto wegetariańskie powinien znać każdy: https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-wegetarianskie

Danie opiera się warzywach podsmażanych a następnie duszonych z dodatkiem oliwy i masła – możemy użyć zarówno warzyw świeżych, sezonowych, jak i tych mrożonych i z puszki. Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie grzybów. Warzywa możemy przyprawić sosem sojowym i natką pietruszki. Po dodaniu ryżu pamiętajmy o regularnym mieszaniu i dodawaniu płynu.

Warzywa można też upiec i przyrządzić kolejną wersję jarskiego risotto:

https://uwielbiam.pl/przepis/pieczone-warzywa-z-risotto-na-bulionie-warzywnym

Wykorzystanie gotowego bulionu warzywnego znacząco skróci czas przygotowania potrawy. Kolejnym trickiem, ułatwiającym przygotowanie risotto, jest wcześniejsze wstawienie do piekarnika warzyw, tak, żeby były gotowe w tym samym czasie, co ryż.

Z dodatkiem mięsa

Aby risotto było jeszcze bardziej sycące, można dodać do niego wybrane mięso. Kurczak, wołowina lub wieprzowina – mięsny dodatek sprawi, że podstawowy przepis na risotto będzie nas będzie smakował nam jeszcze bardziej: https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-2

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię