Nowoczesne patelnie są o wiele bardziej funkcjonalne niż te, które pamiętamy sprzed lat. Pozwalają przygotowywać zdrowe potrawy bez dodatku tłuszczu. Odpowiednio dobrane warstwy zapobiegają przywieraniu produktów. Często poszukiwane są patelnie na indukcję, ponieważ coraz więcej osób kupuje tego rodzaju płyty do domowej kuchni.
Na co zwrócić uwagę?
Indukcyjne kuchenki są nowoczesne i praktyczne. Ich zaletą jest przede wszystkim duża energooszczędność. Tego typu kuchenki zużywają bowiem o wiele mniej prądu niż modele tradycyjne. Kolejnym ich atutem jest to, że nie nagrzewają się podczas gotowania czy smażenia. Większość pań domu powinna docenić również to, że taką kuchenkę będzie łatwiej utrzymać w czystości bez konieczności mozolnego szorowania palników, które pamiętamy z popularnych kuchenek gazowych.
Koniecznością jest jednak dobór do nich odpowiednich garnków oraz patelni. Warto zwrócić uwagę na to, że nie każda patelnia na indukcję się nadaje, ponieważ naczynie powinno mieć właściwości magnetyczne. Często więc wraz z remontem kuchni i zmianą płyty grzewczej, musimy zaplanować wizytę w sklepie oferującym naczynia. Ceramiczne czy teflonowe patelnie, których używamy na co dzień niestety często mogą być nie dostosowane do przygotowywania potraw na płycie indukcyjnej, ponieważ nie będą z nią współpracować.
Osoby wybierające patelnię na indukcję, przede wszystkim powinny przeczytać oznaczenia producenta. Obecnie firmy na etykietach naczyń oznaczają bowiem, czy dostosowane są one do podgrzewania na indukcji.
Jak wybrać idealną patelnię?
Patelnia powinna być przede wszystkim dostosowana do typu potraw, które przygotowujemy. Inne naczynia sprawdzą się bowiem do smażenia naleśników, a inne do przygotowywania tradycyjnych kotletów schabowych na głębszym tłuszczu czy ryby na parze. Dobór odpowiedniej wielkości, materiału, kształtu i wyprofilowania przesądza nie tylko o komforcie przygotowywania potraw, ale również o ich jakości.
Patelnia na indukcję również więc musi być przystosowana do naszych preferencji. Jednocześnie powinna posiadać wspomniane wcześniej indukcyjne dno, które będzie oddziaływać razem z polem magnetycznym płyty grzewczej.
Jak sprawdzić, czy patelnia ma indukcyjne dno?
Wiele osób ma problem z rozpoznaniem na pierwszy rzut oka, czy patelnie oglądane właśnie w sklepie mają indukcyjne dno. Otóż warto wiedzieć o tym, że do dna patelni na indukcję powinien przykleić się magnez. Warto zwrócić uwagę także na to, że tego rodzaju naczynie powinno posiadać płaskie dno. Patelnie z wybrzuszeniem nie będą współgrać z płytą indukcyjną. Na dnie patelni producenci najczęściej, dla ułatwienia, umieszczają znaczek indukcji.
Do użytku na kuchenkach indukcyjnych polecane są patelnie żeliwne bądź wykonane ze stali. Lepiej nie inwestować zaś w naczynia z aluminium czy miedzi. Nie polecana jest także tradycyjna ceramika oraz nowoczesne szkło. Niektórzy producenci w dno aluminiowych patelni wpasowują jednak żeliwny lub stalowy krążek. Tego rodzaju naczynie również powinno z powodzeniem działać na płycie indukcyjnej.
autor artykułu:
Artykuł powstał we współpracy z Cook Store
„powinien przykleić się ___magnez___”
:-DDD
magnez to ci się przyklei do każdej stalowej.
Tu chodzi jednak o co innego.