Kasza manna z praliną z orzechów pekan i borówkami.
Kasza manna jest lekkostrawna i zalecana osobom, które mają problemy trawienne. To jedna z najstarszych kasz pozyskiwana z najdrobniejszych, zmielonych ziaren pszenicy. Trzeba jednak pamiętać, że pomimo iż jest lekkostrawna to jest również tucząca i ma wysoki indeks glikemiczny IG60.
Kasza manna zawiera witaminy B1, B2, PP, B6, potas, żelazo, magnez, jod i kwas foliowy. Jest bardzo uniwersalnym pokarmem. To podstawowy składnik diety niemowląt. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do deserów, obiadów lub ciast.
Kasza manna na śniadanie
Popularną owsiankę na śniadanie możemy zastąpić kaszą manną na mleku. Nasza propozycja zrobiona jest na mleku roślinnym owsianym. Takie śniadanie jest syte, zdrowe i daje dużo przyjemności. Dodaliśmy do niej przepyszną pralinę z orzechów pekan, którą kupicie przez Internet. Bardzo słodka, mocno orzechowa i lekko słona. Po prostu niebo w gębie. Dodatek borówek przełamuje słodki smak całości i stanowi dodatkową porcję bardzo cennych witamin i antyoksydantów.
Kasza manna na mleku przepis
0,5 l mleka owsianego
60 g kaszy manny
25 g cukru (polecamy erytrol)
Wszystko wrzucamy do garnka i podgrzewamy przez około 11 minut, ciągle mieszając. Gdy kasza będzie gęsta odstawiamy z ognia i przelewamy do dwóch miseczek. Polewamy praliną i dekorujemy borówkami.
Smacznego!