Kasza manna z praliną z orzechów pekan i borówkami.
Kasza manna jest lekkostrawna i zalecana osobom, które mają problemy trawienne. To jedna z najstarszych kasz pozyskiwana z najdrobniejszych, zmielonych ziaren pszenicy. Trzeba jednak pamiętać, że pomimo iż jest lekkostrawna to jest również tucząca i ma wysoki indeks glikemiczny IG60.
Kasza manna zawiera witaminy B1, B2, PP, B6, potas, żelazo, magnez, jod i kwas foliowy. Jest bardzo uniwersalnym pokarmem. To podstawowy składnik diety niemowląt. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do deserów, obiadów lub ciast.
![kasza manna na mleku owsianym](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2022/08/kaszamannazpralinaorzechowa-2.jpg)
Kasza manna na śniadanie
Popularną owsiankę na śniadanie możemy zastąpić kaszą manną na mleku. Nasza propozycja zrobiona jest na mleku roślinnym owsianym. Takie śniadanie jest syte, zdrowe i daje dużo przyjemności. Dodaliśmy do niej przepyszną pralinę z orzechów pekan, którą kupicie przez Internet. Bardzo słodka, mocno orzechowa i lekko słona. Po prostu niebo w gębie. Dodatek borówek przełamuje słodki smak całości i stanowi dodatkową porcję bardzo cennych witamin i antyoksydantów.
Kasza manna na mleku przepis
0,5 l mleka owsianego
60 g kaszy manny
25 g cukru (polecamy erytrol)
Wszystko wrzucamy do garnka i podgrzewamy przez około 11 minut, ciągle mieszając. Gdy kasza będzie gęsta odstawiamy z ognia i przelewamy do dwóch miseczek. Polewamy praliną i dekorujemy borówkami.
Smacznego!