Bardzo szybkie ciastka, które rewelacyjnie smakują z półpłynną czekoladą, a w środku niespodzianka – pomarańcza. Te słodkości świetnie nadają się na przyjęcie dla najmłodszych, bo dzieci kochają czekoladę 😉 a przy tym szybko się je robi.
[box_warning]Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pomarańcza
- 1,5 tabliczki czekolady
- niewielka ilość mleka
- jajko
[/box_warning]
Czekoladę łamiemy na kawałki wrzucamy do rondelka wlewamy niewielką ilość mleka, i rozpuszczamy. Pamiętajcie aby często mieszać.
Pomarańczę należy wyfiletować: górę i dół obcinamy. Stawiamy pomarańczę na desce i obkrajemy skórkę, tak aby nie było widać białej błonki, następnie wycinamy spomiędzy błonek dzwonka pomarańczy i gotowe.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na małe prostokąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy kwadraty roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 2000C aż do zarumienienia, ok. 15 – 20 min.
Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu robimy w ciastkach dziurkę – od góry. W miejsce to wkładamy pomarańczę i zalewamy czekoladą.
Smacznego!!!
Oj wypróbuję na pewno!!! Wyglądają smakowicie!!!!