Bardzo szybkie ciastka, które rewelacyjnie smakują z półpłynną czekoladą, a w środku niespodzianka – pomarańcza. Te słodkości świetnie nadają się na przyjęcie dla najmłodszych, bo dzieci kochają czekoladę 😉 a przy tym szybko się je robi.
[box_warning]Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pomarańcza
- 1,5 tabliczki czekolady
- niewielka ilość mleka
- jajko
[/box_warning]
Czekoladę łamiemy na kawałki wrzucamy do rondelka wlewamy niewielką ilość mleka, i rozpuszczamy. Pamiętajcie aby często mieszać.
Pomarańczę należy wyfiletować: górę i dół obcinamy. Stawiamy pomarańczę na desce i obkrajemy skórkę, tak aby nie było widać białej błonki, następnie wycinamy spomiędzy błonek dzwonka pomarańczy i gotowe.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na małe prostokąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy kwadraty roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 2000C aż do zarumienienia, ok. 15 – 20 min.
Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu robimy w ciastkach dziurkę – od góry. W miejsce to wkładamy pomarańczę i zalewamy czekoladą.
Smacznego!!!
![czekoladę rozpuszczamy w rondelku](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2661.jpg)
![filetujemy pomarańczę](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2663.jpg)
![tak wyglądają wyfiletowne pomarańcze](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2669-1024x682.jpg)
![kroimy ciasto francuskie na małe prostokąty](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2664-1024x682.jpg)
![układamy na blaszce, smarujemy jajkiem](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2670-1024x682.jpg)
![robimy dziurki w upieczonych ciastkach](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2675-1024x682.jpg)
![wkładamy pomarańczę i zalewamy czekoladą](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2685-1024x683.jpg)
![smacznego](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_2692-1024x678.jpg)
Oj wypróbuję na pewno!!! Wyglądają smakowicie!!!!