Miód z mniszka lekarskiego

0
164
miód z mniszka lekarskiego
Syrop „majowy miód” z mniszka lekarskiego, inaczej znany, jako mlecz. Uważany potocznie za chwast ma wiele zdrowotnych właściwości. Syrop z mniszka ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest dobry na kaszel i ból gardła. Wzmacnia odporność. Jest bogaty w witaminy C, A i D, a także witaminy z grupy B oraz minerały, jak magnez, żelazo, krzem i potas. Ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Polecany dla osób z anemią, osłabionych. Pomaga przy infekcjach dróg moczowych.

Zrób sobie miód

Zamiast więc go kosić  z trawą, warto zebrać te żółte kwiatki i zrobić domowy syrop, który można potem dodawać do herbaty, lemoniady czy polać chleb z masłem.
Tylko cztery składniki: kwiatki mniszka (bez łodyg), woda, cytryna i cukier (można zamiast białego dać ksylitol czy erytrol).
Składniki:
750 g wody
350 g kwiatków mniszka lekarskiego bez zielonych łodyg, oczyszczonych
1 cytryna
750 g cukru
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kwiatki i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie pozostawiamy wywar w garnku pod przykryciem na około 2 godziny.
Następnie zawartość przecedzić do dużej miski, używając podwójną warstwę gazy. Dokładnie docisnąć. Gazę z zawartością wyrzucić.
Przecedzony wywar wlewamy ponownie do garnka, dodajemy cukier i gotujemy bez przykrycia 40 minut. Gorący „miód” przelewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
miód z mleczu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię