W tym roku na święta postanowiłam zrobić sernik, przepis podała mi moja siostra. Ciasto rozpływa się w ustach, smak krówek jest delikatnie wyczuwalny. Polecam bo jest pyszny.
[box_warning]Składniki
na ciasto:
- 1 i 1,3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1,3 szklanki cukru
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 120g masła
masa serowa:
- 750g sera z wiaderka
- 200ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 jaj
- aromat smietankowy
- 300g krówek
- niewielka ilość mleka
wierzch:
- orzechy włoskie
- krówki
- niewielka ilość mleka
[/box_warning]
Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy wszystkie składniki, pamiętajmy aby masło było miękkie, będzie łatwiej zagnieść ciasto. Przygotowany spód będzie przypominał w konsystencji kruszonkę, nie martwcie się tak właśnie ma wyglądać. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i ugniatamy na niej ciasto.
Masa serowa: krówki z niewielką ilością mleka rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.
Całe jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy partiami ser ciągle miksując, następnie wlewamy aromat i masę korówkową po jednej łyżce.
Miksujemy aby składniki się połączyły. Gotową masę przelewamy na ciasto.
Pieczemy w temp. 1800C przez ok.60 min. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto.
Na upieczony sernik wykładamy orzechy i polewamy roztopionymi krówkami (pamiętamy o dolaniu mleka aby krówki się nie przypaliły) i GOTOWE!
podane skladniki sa na jakiej wielkosci tortownice??
Uwielbiam takie połączenie. Przepis wypróbowałam, wychodzi pyszny sernik!
Zrobię, zrobię na pewno !!
Tylko jeść, jeść, jeść !!!