Sernik z krówkami

4
970
dekorujemy upieczony sernik

W tym roku na święta postanowiłam zrobić sernik, przepis podała mi moja siostra. Ciasto rozpływa się w ustach, smak krówek jest delikatnie wyczuwalny. Polecam bo jest pyszny.

[box_warning]Składniki

na ciasto:

  • 1 i 1,3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 120g masła

masa serowa:

  • 750g sera z wiaderka
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • aromat smietankowy
  • 300g krówek
  • niewielka ilość mleka

wierzch:

  • orzechy włoskie
  • krówki
  • niewielka ilość mleka

 

 

[/box_warning]

 

 

Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy wszystkie składniki, pamiętajmy aby masło było miękkie, będzie łatwiej zagnieść ciasto. Przygotowany spód będzie przypominał w konsystencji kruszonkę, nie martwcie się tak właśnie ma wyglądać. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i ugniatamy na niej ciasto.

Masa serowa: krówki z niewielką ilością mleka rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

Całe jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy partiami ser ciągle miksując, następnie wlewamy aromat i masę korówkową po jednej łyżce.

Miksujemy aby składniki się połączyły. Gotową masę przelewamy na ciasto.

Pieczemy w temp. 1800C przez ok.60 min. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto.

Na upieczony sernik wykładamy orzechy i polewamy roztopionymi krówkami (pamiętamy o dolaniu mleka aby krówki się nie przypaliły) i GOTOWE!

mieszamy suche składniki ciasta
mieszamy suche składniki ciasta

 

zagniatamy
zagniatamy

 

gotowe cisto wykładamy na blachę
gotowe ciasto wykładamy na blachę

 

miksujemy jajka
miksujemy jajka

 

masę serową wylewamy na ciasto
masę serową wylewamy na ciasto

 

dekorujemy upieczony sernik
dekorujemy upieczony sernik

 

sernik
Sernik

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię