Ślimak z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

2
1905

Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakuje wybornie, jest zdrowe i fajne wygląda. Dobre jako przekąska na imprezie, bądź na kolację.

[box_error]Składniki:

  • 500 g sera feta
  • 500 g szpinaku (np. mrożonego)
  • 125 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • szklanka startego parmezanu (może być normalny żółty ser)
  • oliwa (fajna jest ta w sprayu

[/box_error]

Pieczemy w 180 C aż nabierze złocistego koloru, czyli ok. 25-25 minut (w zależności od piekarnika).

Smacznego!

Podążajcie za zdjęciami.

Rozdrabniamy ser feta widelcem

 

Dodać rozmrożony szpinak i połączyć z serem

 

Dodać jajka i parmezan, połączyć razem. Rozłożyć jedną – dwie warstwy ciasta filo.

 

Spryskać/posmarować arkusz cista filo oliwą. Można zrobić podwójna warstwę, trzeba tylko pamiętać, by każdą z nich posmarować oliwą.

 

Wyłożyć równomiernie część masy szpinakowej

 

Rolujemy przy pomocy ściereczki, by ciasto nie popękało za mocno

 

Układamy w okrągłej tortownicy, spiralnie, zaczynając od zewnątrz

 

Po ułożeniu wszystkich rolek polać je roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

 

Piec w 180 C aż będzie miało złocisty kolor

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

  1. właśnie mam za sobą baklave,pycha.jestem zakochana w filo,twój szpinak będzie następny.wyglada świetnie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię