Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakuje wybornie, jest zdrowe i fajne wygląda. Dobre jako przekąska na imprezie, bądź na kolację.
[box_error]Składniki:
- 500 g sera feta
- 500 g szpinaku (np. mrożonego)
- 125 g stopionego masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie ciasta Filo
- szklanka startego parmezanu (może być normalny żółty ser)
- oliwa (fajna jest ta w sprayu
[/box_error]
Pieczemy w 180 C aż nabierze złocistego koloru, czyli ok. 25-25 minut (w zależności od piekarnika).
Smacznego!
Podążajcie za zdjęciami.

Rozdrabniamy ser feta widelcem
Dodać rozmrożony szpinak i połączyć z serem
Dodać jajka i parmezan, połączyć razem. Rozłożyć jedną – dwie warstwy ciasta filo.
Spryskać/posmarować arkusz cista filo oliwą. Można zrobić podwójna warstwę, trzeba tylko pamiętać, by każdą z nich posmarować oliwą.
Wyłożyć równomiernie część masy szpinakowej
Rolujemy przy pomocy ściereczki, by ciasto nie popękało za mocno
Układamy w okrągłej tortownicy, spiralnie, zaczynając od zewnątrz
Po ułożeniu wszystkich rolek polać je roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 C aż będzie miało złocisty kolor

właśnie mam za sobą baklave,pycha.jestem zakochana w filo,twój szpinak będzie następny.wyglada świetnie
Oddaj fartucha !