Słodki, ale bez szkód dla zębów

1
521

Słodycze to upodobanie zgubne nie tylko dla naszej szczupłej sylwetki, ale też stanu zębów. Cukier jest bowiem jednym z elementów, który bardzo niszczy szkliwo, a takie ubytki są mało estetyczne, a jednocześnie mogą być początkiem dużo poważniejszych problemów z pięknym uśmiechem.

W wielu telewizyjnych reklamach można usłyszeć, że doskonałym sposobem na ratowanie szkliwa po posiłkach, nie tylko słodkich, jest żucie gumy bez cukru. Jeśli dobrze przyjrzymy się jej składowi, znajdziemy aspartam (aspartan). Choć jest słodki, nie ma kalorii i nie jest szkodliwy dla zębów. Co to jest aspartam? To substancja słodząca, która jest niemal 200 razy słodsza niż cukier. Co więcej – ma takie właściwości, że dużo dłużej słodki smak utrzymuje się na receptorach smakowych w jamie ustnej. Słodzik aspartam z powodzeniem zastąpi cukier i będzie ratunkiem dla naszych zębów, zniszczonych przed nadużywaniem cukru zarówno do napojów, jak i tego bardziej ukrytego, w produktach spożywczych.

Zawierające aspartam produkty są równie słodkie jak te, co są słodzone cukrem. Są to m.in. napoje gazowane i niegazowane, wspomniane wcześniej gumy do żucia, pastylki do ssania, słodycze, a nawet paczkowane wędliny i ryby.

Bezpieczny, zdrowy i słodkiaspartam

Choć słodzik zamiast cukru ma sporo zalet, mogą pojawić się pytania, czy aspartam jest szkodliwy? W końcu to substancja chemiczna. Jednakże szkodliwość aspartamu, o której jeszcze do niedawna można było wiele usłyszeć i przeczytać, jest w rzeczywistości mitem. Przeprowadzono bowiem wiele badań, około kilkuset na całym świecie, z których żadne nie potwierdziło skutków obocznych aspartam. Słodzik nie powoduje chorób ani nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka. Jeśli będziemy go stosować z umiarem i zdrowym rozsądkiem, z pewnością nie spowoduje żadnych negatywnych skutków dla naszego zdrowia. A wręcz przeciwnie, przyczyni się do obniżenia poziomu cukru w organizmie, ułatwi gubienie zbędnych kilogramów i pozytywnie wpłynie na stan naszego uzębienia.

1 KOMENTARZ

  1. Po co faszerowac sie kontrowersyjnym aspartamem, skoro mozna do woli slodzic stewia, ktora jest w 100% naturalna i ma 0 kalorii? http://www.topnaj.pl/zamienniki-zamiast-cukru

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię