5 przepisów na zdrowe przekąski

0
675
miska
W najbliższy weekend organizujesz imprezę? Między posiłkami często masz ochotę na małe co nieco? W każdym przypadku sprawdzą się przekąski. Nie musisz sięgać po niezdrowe przekąski – możesz przygotować własne, które będą zdrowe i pożywne. Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów.

1) Pomidory z serowym nadzieniem

Czy wiesz, że pomidory zapobiegają miażdżycy i poprawiają odporność, bo są cennym źródłem witaminy C? Jeżeli chcesz ich więcej spożywać, przygotuj pomidory z serowym nadzieniem. Potrzebne będą Ci:

  • 3-4 pomidory,
  • kulka mozzarelli,
  • pół opakowania fety,
  • kilka kropel oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia).

Pomidory wyparz, zdejmij z nich skórkę i usuń miąższ. Przygotuj nadzienie – połącz mozzarellę, fetę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Następnie umieść nadzienie w pomidorach i posyp przyprawami.

2) Kalafior z zieloną i żółtą fasolką szparagową

To propozycja dla osób dbających o linię – zarówno kalafior, jak i fasolka szparagowa mają niewiele kalorii. Przy okazji w tych warzywach znajduje się wiele cennych witamin (m.in. A, C i z grupy B) i minerałów (fosfor, żelazo, wapń). Do przygotowania przekąski potrzebne będą:

  • mały kalafior,
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia).

W osobnych garnkach ugotuj kalafior i fasolkę. Odcedź warzywa z wody, a następnie połącz je, korzystając z miski na przekąski (np. z Fabryka Form).

3) Jaglane placuszki z owocami

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz – w jej składzie znajduje się wiele witamin z grupy B. Dodatkowo jest lekkostrawna. Jeżeli chcesz wprowadzić ją do swojej diety, zacznij od pysznych jaglanych placuszków. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce (np. truskawki),
  • olej (do smażenia).

Ugotuj kaszę w mleku, a następnie dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki i na rozgrzanej patelni uformuj placuszki. Podawaj z owocami.

4) Pieczone ziemniaki z twarożkiem i ziołami

Czy wiesz, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka? Jeżeli masz ochotę na zdrową przekąskę, wypróbuj przepis na pieczone ziemniaczki z twarożkiem i ziołami. Do przygotowania tej przekąski będą potrzebne:

  • 5-6 młodych ziemniaków,
  • 200 g twarogu,
  • pęczek pietruszki,
  • szczypiorek,
  • kilka rzodkiewek,
  • awokado,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia).

Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz aż do momentu, gdy będą miękkie. Przygotuj nadzienie – połącz twaróg z pietruszką, rzodkiewką, szczypiorkiem i awokado (możesz użyć blendera). Gdy połówki ziemniaków będą gotowe, na każdej połóż twarożek. Całość posyp przyprawami.

5) Jajka faszerowane warzywami

Jajka to cenne źródło rozmaitych składników odżywczych – zawierają m.in. witaminy (A, E, D) oraz składniki mineralne (żelazo, selen, potas). Jeżeli masz ochotę na zdrową przekąskę, wypróbuj jajka z warzywnym farszem. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 5 jajek,
  • kilka rzodkiewek,
  • pół papryki,
  • awokado,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia).

Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka i dodaj je do pokrojonych warzyw. Utrzyj masę (możesz skorzystać z blendera), a następnie umieść przygotowany farsz w jajkach. Ta przekąska najlepiej smakuje na zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię