Nowoczesna zastawa stołowa – jakie elementy są niezbędne przy aranżacji stołu?

0
685
Pięknie udekorowany i zastawiony stół jest wizytówką całego domu. Warto zadbać o właściwy wybór zastawy, przy której zasiądzie nasza rodzina oraz przyjaciele. Aktualnie modna jest nowoczesna zastawa stołowa, nawiązująca swoją formą do minimalizmu i klasyki. To połączenie dobrego stylu, a jednocześnie elegancji oraz wysmakowanej formy. Wyjątkową zastawę stołową można zakupić w Maxwell & Williams. Świetnie sprawdzi się podczas codziennego użytkowania, a także ważnych uroczystości oraz specjalnych okazji. Jakie elementy są niezbędne przy aranżacji stołu? Przede wszystkim talerze, półmiski, filiżanki, dzbanek na kawę lub herbatę, kieliszki, sztućce oraz wazony.

Dobieramy naczynia i dekorujemy stół

Może się wydawać, że aranżacja stołu to prosta sprawa. Należy pamiętać, że jesteśmy wzrokowcami i liczy się pierwsze wrażenie. W związku z tym, tak ważny jest odpowiedni dobór naczyń i dekoracji stołu.

Dzięki temu, że na rynku dostępny jest bardzo duży wybór tego rodzaju produktów można stworzyć niepowtarzalne aranżacje dopasowane do okazji lub pory roku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć ze sobą różne kolory oraz style. Oczywiście, najbardziej efektownie prezentować się będzie zastawa z ekskluzywnej porcelany, która nawet w klasycznym, białym wydaniu potrafi zadać szyku.

W Maxwell and Williams zakupić można komplety talerzy z klasycznej, białej porcelany oraz naczynia z różnymi zdobieniami, w tym,  z modnymi, motywami kwiatowymi , które będą na stole prezentować się bardzo oryginalnie. Wszystkie wyprodukowane są ze szlachetnej porcelany, w tym również z najbardziej ekskluzywnej porcelany kostnej. Naczynia, nawet te zdobione, można bez obaw myć w zmywarkach i używać w kuchenkach mikrofalowych.

Do tego mamy ogromny wybór dodatków na stół (np.: talerze do przekąsek, talerzyki deserowe, miski, półmiski, sosjerki, maselniczki, dzbanki na mleko, wazony, świeczniki, podkładki) oraz akcesoriów kuchennych pomocnych w przygotowaniu potraw.

Porcelanowa zastawa na co dzień 

Utarło się, że porcelanową zastawę należy używać tylko podczas ważnych uroczystości lub niedzielnego obiadu. Naprawdę nie trzeba ograniczać się tylko i wyłącznie do specjalnych okazji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby porcelanową zastawę wykorzystać na co dzień, chociażby podczas śniadania.

Sprawdź – Jaki serwis obiadowy do codziennego użytku?

Podczas codziennych posiłków świetnie sprawdzi się m.in. zestaw obiadowo-kawowy Diamonds Round w kolorze białym. Składa się na niego 30 elementów – 6 misek do zupy, 6 talerzy obiadowych, 6 filiżanek ze spodkiem oraz 6 talerzyków deserowych.

Porcelana stołowa na wyjątkowe okazje

Na wyjątkowe okazje, idealny będzie natomiast zestaw obiadowo-kawowy Motion. Ta kolekcja pokazuje jak nowocześnie może wyglądać klasyczna biała porcelana. Zaokrąglone linie nadają tej zastawie zupełnie nowy styl. W skład zastawy wchodzi po 6 sztuk talerzy obiadowych, deserowych, talerzy do zupy oraz filiżanek z podstawkami.

Bardzo stylowo na stole prezentować się będzie również zastawa z kolekcji Charlton. To gładka, biała porcelana, ale efektowny, strukturalny, grafitowy pasek o matowej fakturze wokół krawędzi talerzy podkreśla jej niebanalny charakter. Ten 30-elementowy zestaw będzie doskonały na rodzinne spotkanie czy też ważną uroczystość.
Ponadto, z każdej kolekcji obiadowo-kawowej można wybrać dowolne elementy w dowolnych ilościach, gdyż kolekcje sprzedawane są zarówno w zestawach, jak i  na sztuki.

Kieliszki i szklanki – jakie wybrać?

Kieliszki i szklanki na stole podczas wspólnego biesiadowania nie muszą być nudnym dodatkiem. Ich nietuzinkowy i nowoczesny wygląd urozmaici stołową zastawę. Niezwykle stylowo na stole prezentować się będą m.in. kieliszki Aspergo do białego (360 ml), czerwonego wina (600 ml) i szampana (320 ml).

Dobór sztućców – modne i praktyczne

Na żadnym stole nie powinno zabraknąć modnych i stylowych sztućców. Jeśli mowa o tym elemencie aranżacji stołu, to mamy naprawdę szeroki wybór, a przede wszystkim wiele rodzajów sztućców, które powinny znaleźć się na stole, m.in. łyżeczki (do kawy i herbaty), łyżki (do zup, mięs, sałat), noże (do mięsa, serów, masła i ryb), widelce (do mięs i ryb) oraz widelczyki (do ciast, owoców i deserów). Na sklep.maxwellandwilliams.pl każdy znajdzie odpowiednie dla siebie sztućce w dwóch kolekcjach o zróżnicowanym wzornictwie wykonane ze stali nierdzewnej typu 18/10, które idealnie uzupełnią nowoczesną zastawę stołową.

Zastawa stołowa – jak ułożyć? 

Przed ułożeniem zastawy można na stole położyć obrus. Będzie on pięknym uzupełnieniem całej aranżacji, jednak nie jest to konieczne, jeśli dysponujemy stołem o oryginalnym blacie, który sam w sobie będzie pięknym tłem dla zastawy. To od nas zależy, czy użyjemy klasycznego białego obrusa czy kolorowego. Ułożenie talerzy rozpoczynamy od ustawienia podtalerza, który czasami nazywany jest podstawką. Na podtalerzu układamy złożoną serwetkę. Następnie kładziemy duży płaski talerz, a na nim głęboki, jeśli planujemy podać zupę lub mniejszy talerz płaski, jeśli posiłek zaczniemy przekąską zamiast zupy.

Sprawdź – Co wchodzi w skład zastawy stołowej?

Odpowiednie ułożenie sztućców, to wyzwanie, które może czasem budzić wątpliwości, zwłaszcza, jeśli mamy zamiar podać kilka dań. Generalna zasada jest taka, aby układać sztućce w takiej kolejności, w jakiej serwowane będą dania. Jeżeli więc pierwszym posiłkiem jest zupa, łyżka powinna leżeć na prawo od talerza po stronie zewnętrznej jako pierwszy sztuciec, który będzie użyty. Na lewo od łyżki powinien znaleźć się nóż stołowy. Jeśli na obiad podajemy rybę, zamiast zwykłego noża i widelca należy podać gościom specjalne sztućce do ryb.

Po lewej stronie talerza, z kolei, znaleźć się powinien widelec do zakąsek i dania głównego. Natomiast sztućce do deserów układamy bezpośrednio nad talerzem – bliżej talerza powinien znaleźć się widelczyk, a nad nim łyżeczka. Dobrze, aby obok tego postawić filiżankę do kawy lub herbaty.

Ułożenie kieliszków jest znacznie prostsze niż sztućców. Najważniejszą kwestią jest to, aby przy jednym nakryciu nie znajdowało się więcej kieliszków niż 4. Najlepiej, aby ustawione były w prawym górnym rogu talerza. Bardzo często w restauracjach oraz podczas uroczystych kolacji praktykuje się zasadę ustawienia kieliszków w ukośnej linii. W pierwszej kolejności ustawia się kieliszek do wody, następnie kieliszek do czerwonego wina, a na końcu do białego wina.

Na pozostałej części stołu dobrze, aby znalazł się wazon z kwiatami oraz naczynia, w których będą podawane potrawy, m.in. waza na zupę, półmiski z surówkami, talerz z mięsem lub rybami, warzywa, patera z deserami, sosjerki i wiele innych. Ogromny wybór tego rodzaju elementów aranżacji stołu znaleźć można w sklepie internetowym Maxwell and Williams. Warto zapoznać się z jego szeroką ofertą – serwisy obiadowe i kawowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię