Olej kokosowy: najlepsze właściwości i zastosowanie

0
250
natural coconut walnut oil
Olej kokosowy budzi coraz większe zainteresowanie wśród osób szukających ciekawych rozwiązań w kuchni. Co istotne olej kokosowy stosowany jest nie tylko do gotowania, ale także kosmetyce i jako suplement diety. Co takiego kryje w sobie olej z kokosowy i kiedy warto go stosować?

Olej kokosowy – podstawowe informacje

Olej kokosowy produkowany jest z miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję przypominającą smalec (po włożeniu do lodówki twardnieje). Dopiero podgrzany staje się płynem. Zarówno do celów konsumpcyjnych, jak i do celów kosmetycznych, warto wybierać olej tłoczony na zimno nierafinowany, gdyż zawiera on najwięcej składników odżywczych. Olej rafinowany jest natomiast oczyszczany z osadów i wybielany, dzięki czemu zawdzięcza swój atrakcyjny wygląd. Trzeba tutaj pamiętać, że do oleju rafinowanego mogą być dodawane różnego rodzaju aromaty, niekiedy jest on również dodatkowo utwardzany.

Jakie cenne składniki zawiera w sobie olej kokosowy?

Olej kokosowy ceniony jest za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak linolenowy, oleinowy czy linolowy. Oprócz tego w oleju tym znajdują się także kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe takie jak kwas kaprylowy, mirystynowy, stearynowy czy laurynowy. Dodatkowo olej kokosowy jest bogatym źródłem witamin C, E oraz z grupy B. zawiera w sobie także takie minerały jak żelazo, potas, cynk, fosfor i wapń (bogatym źródłem wyżej wymienionych składników jest również olej z orzechów włoskich, o którym więcej przeczytasz na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2017/09/01/olej-kokosowy-dla-serca/.

Olej kokosowy w kuchni, jak i dlaczego go jeść?

Olej kokosowy doskonale sprawdza się do smażenia, szczególnie jeśli lubimy przygotowywać potraw kuchni orientalnych. Chociaż trzeba pamiętać, że po smażeniu na oleju kokosowym nie ma bardzo wyrazistego smaku kokosa w potrawach. Zaletą tego rodzaju oleju jest to, że ma wysoką temperaturę dymienia (ok. 200 stopni), co umożliwia szybkie smażenie zarówno mięsa, jak i warzyw. Olej kokosowy można też jeść w stałej postaci (jedną łyżeczkę dziennie) lub dodawać do potraw takich jak zupy czy sosy.

Olej ten warto włączyć do swojej diety z uwagi na to, że wspomaga trawienie, a przez to i przemianę materii pozytywnie wpływając na naszą sylwetkę. Wskazuje się również, że ma on właściwości bakterio i grzybobójcze. Wpływa także korzystnie na układ krążenia. Również inne produkty z kokosa mają prozdrowotne właściwości – więcej na ten temat przeczytasz klikając tutaj.

Olej kokosowy w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

Z uwagi na zawartość wielu witamin i cennych składników odżywczych, olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Często jest on dodawany do kosmetyków pielęgnacyjnych i regenerujących. Można też w domu samodzielnie przygotować kosmetyki na jego bazie, a także używać bezpośrednio na włosy czy skórę. Bardzo popularny jest szczególnie zabieg olejowania włosów, który polega na nakładaniu oleju na suche włosy i pozostawieniu go na co najmniej dwie godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie olej się zmywa i myje włosy jak zwykle. Regularne olejowanie pozwala wzmocnić włosy, dodać im blasku oraz odżywić. Olej kokosowy można stosować również bezpośrednio na skórę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię