Produkcja domowego wina czerwonego w 4 krokach

0
1981

Choć sklepy z alkoholami online dają nam dzisiaj wielki wybór win czerwonych, grono entuzjastów domowej produkcji tego trunku stale rośnie. Jeśli posiadasz trochę wolnego czasu i chcesz stworzyć swoją autorską markę wina na prywatne potrzeby, to trafiłeś w idealny moment. Jesteśmy aktualnie w okresie zbioru winogron – nie brakuje ich zarówno na sklepowych półkach, jak i w naszych sadach i ogrodach działkowych. Pochwal się własnym winem czerwonym swoim gościom i zyskaj miano najlepszego gospodarza!

Choć w sieci natkniesz się na bardzo wiele przepisów jak wyprodukować wino czerwone, to nasza metoda wydaje się najpopularniejsza i najbardziej sprawdzona. Zanim podejmiesz się sztuki wytworzenia swojej pierwszej partii domowego wina, musisz zaopatrzyć się w asortyment dla winiarzy. Nie ma obaw – to niedrogie i szeroko dostępne produkty, takie jak balony do wina, rurki fermentacyjne, drożdże, czy filtry do moszczu. Zajrzyj do oferty sklepów z alkoholem online lub poszukaj punktu specjalizującego się w sprzedaży wina w Twojej okolicy.

Przygotowanie matki drożdżowej i owoców do produkcji domowego wina czerwonego

Pierwszym krokiem jest stworzenie matki drożdżowej. Entuzjaści domowego wina nazywają tak roztwór drożdży winiarskich, cukru i wody, który musi dojrzewać około doby w ciepłym miejscu. Zwykle kupując drożdże przeznaczone do produkcji wina domowego, instrukcja przygotowania matki będzie tam załączona. Krokiem drugim jest zaopatrzenie się w owoce. Musisz je dokładnie umyć. Wyjątek stanowią winogrona, które posiadają na swojej skórce specjalny nalot, który bierze udział w procesie fermentacji. Owoce do produkcji czerwonego wina muszą być oczyszczone z ogonków, pestek, liści itd. Zgnieć je – w ten sposób szybciej puszczą sok.

Jakie owoce do produkcji wina nadają się najlepiej? Warto wyjść z założenia, że swoje smakuje najlepiej. Sięgnij po to, co rośnie w Twojej okolicy, skorzystaj z aronii, truskawek, malin, śliwek, jabłek i oczywiście winogron działkowych. Ta miniaturowa odmiana, zebrana w odpowiednim momencie fantastycznie nada się do produkcji wina swojej roboty.

Wytworzenie mieszanki i proces fermentacji wina

Moszcz winny trzeba dokładnie wymieszać z innymi składnikami. Jeśli to Twoja pierwsza przygoda z domowym winem czerwonym, to skontaktuj się z przyjaciółmi i rodziną. Zawsze znajdzie się tam amator domowych alkoholi, który pokieruje i podpowie. Szczególnie należy zwrócić uwagę na proporcje i trzymać się ich, jeśli chcemy produkować większe ilości wina. W gąsiorze umieść sok i owoce, następnie dodaj do tego wcześniej przygotowaną wodę z cukrem, matkę drożdżową oraz pożywkę (choć to nieobowiązkowe). W ten sposób przeszliśmy to trzeciego kroku produkcji własnego wina czerwonego. Wymieszaj wszystkie dodane składniki w gąsiorze i odstaw.

Krokiem czwartym jest właściwa produkcja wina czerwonego, czyli fermentacja. Teraz przez pierwsze dni proces ustabilizuje się (zwykle po tym czasie trzeba uzupełnić gąsior wodą z cukrem). Proces fermentacji trwa od kilku do nawet kilkunastu tygodni – produkcja wina czerwonego jest żmudnym procesem i wymaga od nas wiele cierpliwości. Jeśli uznasz, że Twoje autorskiej wino jest już gotowe, przelej je do mniejszych naczyń i odstaw do wyklarowania. Powodzenia!

Zobacz również wina czerwone z dostawą do domu: Alkohol-online.pl/15-wina-czerwone

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię