Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

2
139
Smacznego

Jest to moja wariacja na temat szarlotki, ponieważ moje dzieci uwielbiają słodkości tak jak i ja, postanowiłam zrobić szarlotkę z mąki pełnoziarnistej aby było zdrowiej:-)

[box_warning]Składniki:

na ciasto:

  • 200g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyzki cukru
  • 2 łyżki letniej wody

jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

na kruszonkę:

  • paczka  herbatników Digestive
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki rodzynek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie)
  • 2 łyżki pestek z dynii
  • 2 łyżki pestek słonecznika

[/box_warning]

 

Do miski wkładamy masło, dodajemy mąkę i cukier, wodę i ugniatamy na jednolite ciasto.  Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Gotowe ciasto  rozwałkowujemy. Układamy w blaszce (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy. Dopiero na wystudzone ciasto będziemy wykładać jabłka i przykrywać kruszonką.

Jabłka obieramy ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy cynamon i cukier, całość mieszamy.

Kruszonka: herbatniki miksujemy , ja robię to w blenderze, dodajemy rodzynki, słonecznik i dynię, wlewamy miód, całość mieszamy tak aby składniki połączyły się ze sobą.

Na wystudzone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 0 C ok. 30 -40 min.

I gotowe! Smakuje rewelacyjnie z gałką waniliowych lodów.

mąkę, cukier , masło i wodę wkładamy do miski
mąkę, cukier , masło i wodę wkładamy do miski

 

ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na ok godzinę
ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na ok godzinę

 

jabłka ścieramy na tartce, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy
jabłka ścieramy na tartce, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy

 

ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy
ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy

 

herbatniki miksujemy
herbatniki miksujemy

 

dodajemy rodzynki, słonecznik ,dynię i miód
dodajemy rodzynki, słonecznik ,dynię i miód

 

mieszamy aby wszystko się połączyło
mieszamy aby wszystko się połączyło

 

na wystudzone ciasto układamy jabłka, i kruszonkę. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 175C
na wystudzone ciasto układamy jabłka, i kruszonkę. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 175 0 C

 

Smacznego
Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

2 KOMENTARZE

  1. Rewelacyjny przepis. Zrobiłam ją i jest pyszna, szczególnie na ciepło!!! Nie dodałam tylko rodzynek, bo ich nie lubię.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię