Właściwości odżywcze pistacji

0
779
pistace
Pistacje, zwane również orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają przede wszystkim witaminy A, C, E, witaminy z grupy B6. Są bogate w magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, mangan. W pistacjach znajdziemy też takie składniki odżywcze, jak kwas pantotenowy, niacyny, biotyna, ryboflawina, tiamina.

Dzięki zawartości fosforu i wapnia pistacje bardzo korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów, wzmacniają je, pomagają zapobiegać osteoporozie. Zawarty w pistacjach błonnik poprawia pracę jelit, zwiększa metabolizm, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dzięki witaminie E pistacje pozwalają dłużej zachować młodość, poprawiają wygląd skóry odżywiając ją.

Orzechy pistacjowe jako jedyne ze wszystkich innych orzechów zawierają karotenoidy – zeaksantynę i luteinę. Wspomagają one pracę oczu oraz zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają największą ilość potasu, który reguluje i obniża ciśnienie krwi.

Bardzo korzystnie wpływają też na układ nerwowy. Zawarta w pistacjach witamina B6 oraz magnez odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby z niedoborem witaminy B6 mogą cierpieć na depresję, apatię, bezsenność, mogą mieć kiepskie samopoczucie i problemy z koncentracją. Wystarczy garść pistacji, by pokryć 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Wśród cennych składników pistacji znajdziemy też kwas foliowy, niezbędny składnik diety kobiet ciężarnych. Warto wiec włączyć pistacje do codziennej diety.

Jak wykorzystywać i spożywać pistacje?

Pistacje można wykorzystywać na wiele sposobów. Najpopularniejszy z nich to zjadanie pistacji w czystej postaci jako przekąski. Orzechy pistacjowe można dodawać do jogurtów, zup, pasztetów. To świetny dodatek do sałatek i ciast, doskonale smakują z czekoladą, przepyszne są też lody pistacjowe.

Orzeszki można spożywać w całości, kroić na drobne kawałki, siekać, stosować w sproszkowanej formie jako posypkę. W przemyśle spożywczym stosuje się pistacje do wyrobu budyniów, tortów oraz nadziewa się nimi cukierki i inne słodycze.

Te wyjątkowe orzechy znane są od 9 tysięcy lat. Na europejskich stołach zagościły dzięki Rzymianom. Początkowo jadali je tylko wybrańcy, więc pistacje nazywane były królewskim przysmakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię