Jak przygotować prawdziwe włoskie spaghetti?

1
1864

Włoska kuchnia słynie z najlepszych dań na świecie. Nie ma miasta w którym nie spotkalibyśmy włoskiej restauracji, serwującej słynną pizzę czy spaghetti bolognese. Sztuką jest jednak przygotowanie doskonałych i prostych dań tej kuchni, zwłaszcza makaronów, którymi tak szczycą się sami Włosi. Dobry przepis to tylko połowa sukcesu. W gotowanie należy włożyć dużo pracy i zaangażowania, ponieważ wystarczy jeden mały błąd, a danie nie będzie już tak udane.

Potrzebne składniki

By przygotować prawdziwe włoskie spaghetti bolognese, większość z nas nie musi robić specjalnie dodatkowych zakupów. Danie to nie należy do pracochłonnych. Na jego przygotowanie potrzeba około 40 minut, w tym najdłużej trwa robienie samego sosu. Większość produktów zazwyczaj mamy w lodówce. Potrzebny nam będzie makaron spaghetti, charakterystyczny właśnie dla tego dania. Prawdziwi Włosi korzystają z białego makaronu, dlatego, aby nie odbiegać od oryginalnej wersji dania, wykorzystajmy tę mniej zdrową, lecz smaczniejszą wersję od pełnoziarnistej. Wśród produktów powinno znaleźć się także pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej z szynki lub łopatki), dwa ząbki czosnku, główka średniej cebuli, puszka pomidorów lub cztery świeże, bazylia, oregano, parmezan i natka pietruszki.

Przygotowanie dania

Kiedy już upewnimy się, że wszystkie składniki mamy pod ręką, można zabrać się za gotowanie. Do średniej wielkości garnka wlewamy litr wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia, by następnie wrzucić do niej makaron. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i dodajemy przyprawione wcześniej mięso mielone (przyprawy można dobrać wedle gustu, jednak klasycznie zaleca się sól i pieprz gruboziarnisty). Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub kroimy na małe paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek wraz z cebulą. Nie należy robić tego zbyt długo, warzywa mają się jedynie zeszklić, aby nie były surowe. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy zawartość drugiej patelni i prze chwilę dusimy, tak by nabrało ono aromatu czosnku i cebuli. Następnie dodajemy pomidory, bazylię, oregano i gotujemy całość na niewielkim ogniu, bez przykrycia, tak aby woda z pomidorów mogła wyparować, a sos delikatnie się zredukował. Co jakiś czas należy przemieszać bolognese, aby się nie przypaliło. Kiedy zacznie zbyt mocno bulgotać, należy przykręcić palnik. Jeśli uznamy, że sos jest wystarczająco gęsty, możemy wyłączyć i podawać naszym gościom.

Podanie

Spaghetti bolognese podajemy na płaskim talerzu, posypując całość natką pietruszki oraz tartym serem. We Włoszech powszechnie używa się parmezanu, jednak można użyć również innego, długo dojrzewającego. Włosi jedzą to danie za pomocą dużej łyżki i widelca, pomagając sobie, aby makaron sprawnie nawijał się na ząbki i nie spadał ze sztućców. Oczywiście doskonałym dodatkiem będzie lampka czerwonego, półwytrawnego wina, prosto z jednej z włoskich winnic. To niezawodny sposób na idealny wieczór w stylu legendarnej Italii.

Portal Kuchnia-Włoska.pl pomógł nam przy pisaniu tego artykułu.

Łóżka dla dzieci

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię