Czy popcorn jest zdrowy?

0
616
zdrowy popcorn
Wiele osób zmieniających swój jadłospis na mniej kaloryczny zastanawia się, czy popcorn można jeść na diecie. Popcorn może, ale nie musi myć niskokaloryczną słoną przekąską. Wszystko zależy od sposobu jego przygotowania, a mianowicie ilości zużytej do tego celu tłuszczu.

Popcorn a dieta – czy osoba odchudzająca się może sobie pozwolić na taką słoną przekąskę?

Wysokokaloryczne są w szczególności takie produkty jak gotowy popcorn w torebce do podgrzania w mikrofali. Najlepszą propozycją dla miłośników popcornu na diecie będzie jego samodzielne przygotowanie. Wykorzystanie do tego małej ilości tłuszczu to pozwoli na otrzymanie doskonałej alternatywy w stosunku do innych słonych propozycji takich jak np.:. Sklepowe chipsy. Popcorn ma wysoką zawartość błonnika, co oznacza ma on korzystny wpływ na pracę jelit, a jednocześnie nasyci na dłużej. Mimo to należy pamiętać o bardzo wysokiej zawartości węglowodanów w tym pokarmie, a także o jego wysokim indeksie.

Popcorn – kcal

Kaloryczność popcornu zależy od sposobu, w jaki został on przygotowany.

  • 100 gram samodzielnie przygotowanego popcornu z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu może zawierać ok. 400 kalorii,
  • 100 gram gotowego popcornu z większą zawartością tłuszczu może mieć ok. 500 kalorii,
  • 100 gram słodkiego karmelowego popcornu to już kaloryczność na poziomie 800 kalorii.

Samodzielnie przygotowany popcorn może być mniej kaloryczny, niż takie słone przekąski, jak chipsy, krupki, nachosy, czy solone orzeszki, a dodatkowo jest znacznie bardziej sycący.

Popcorn – tłuszcz

Zawartość tłuszczu w popcornie samym w sobie to jedynie 4,5 grama. Produkty dostępne w sprzedaży często zawierają ok. 30 gramów tłuszczów. Ilość tłuszczu w popcornie może być na niższym poziomie, jeżeli doda się jego mniejszą ilość podczas samodzielnego przygotowywania przekąski.

O czym warto pamiętać, przygotowując domowy popcorn, będąc na diecie?

Gotowe propozycje popcornu dostępne na sklepowych półkach są często wysokokaloryczne, dlatego samodzielne przygotowanie takiej przekąski będzie doskonałą alternatywą. Przepis jest bardzo prosty, a do jego przygotowania wystarczy wykorzystać takie składniki bazowe, jak:

  • ziarna kukurydzy (najlepiej bez GMO),
  • źródło tłuszczu – będąc na diecie, warto zdecydować się na np.:. Oliwę z oliwek, czy olej rzepakowy, a zrezygnować z wykorzystania masła, które może zwiększać jego kaloryczność,
  • sól.

Pierwszym krokiem do przygotowania tej przekąski będzie pokrycie dna garnka olejem i wsypanie do niego ziaren kukurydzy. Następnie należy przykryć całość pokrywką. Po chwili ziarna kukurydzy będą strzelać, a tym samym przeobrażać się w popcorn. W momencie, w którym częstość uderzeń będzie znacznie mniejsza, należy odstawić garnek z popcornem na moment. Po chwili całość będzie gotowy do spożycia.

Czy popcorn ma korzystny wpływ na zdrowie?

Mimo że popcorn nie jest uznawany za najzdrowszy pokarm, zawiera on substancje odżywcze i witaminy, które mogą mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wymienić m.in. polifenole o działaniu przeciwstarzeniowym, mangan mający korzystny wpływ na układ kostny, czy błonnik, który poprawia trawienie. Sprawdź popcorn od crunchysnack.pl – smaczna i zdrowa przekąska na filmowe wieczory!

Zdjęcie główne: corina-rainer-p2wlo_pzhju-unsplash.jpg

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię