Jak wykorzystać tłoczony sok z imbiru w kuchni?

0
416
imbir
Mówiąc o znanych superfoods, często wymieniamy imbir. Ten żółty, aromatyczny korzeń, pochodzący z Azji, napakowany jest witaminami i składnikami mineralnymi, cennymi dla naszego zdrowia. Wiele osób nie jest w stanie spożywać go na surowo, ze względu na ostry smak. Zamiast tego, możemy zdecydować się na sok tłoczony z imbiru. Wyjaśniamy, jakie ma on zastosowanie w naszej kuchni.

Imbir, czyli źródło mocy

W medycynie chińskiej i naturalnej, imbir zajmuje zaszczytne miejsce. Od wieków ceni się go za właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Z tego powodu zaleca się go wspomagająco w profilaktyce i leczeniu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Sięgają po niego także osoby, które chcą wzmocnić swoje serce, poprawić krążenie oraz witalność. Prostym sposobem spożywania imbiru jest oczywiście gryzienie plastrów korzenia, które dla niektórych mogą być zbyt ostre w smaku. Alternatywą jest tłoczony sok z imbiru, który powstaje z całych kawałków korzenia, które umieszcza się na specjalnej prasie, a następnie delikatnie filtruje i pasteryzuje bez użycia wysokiej temperatury – a wszystko po to, by zachować jak najwięcej cennych składników.

Rozgrzewający napar z imbiru

Przyda się zawsze wtedy, gdy czujemy, że zbliża się przeziębienie. Składnikami naparu jest oczywiście imbir, który obieramy oraz kroimy w plasterki. Zamiast tego, możemy dodać tłoczony sok z imbiru – będzie to rozwiązanie dużo prostsze, a równie skuteczne. Dodajemy gorącą wodę, plasterki cytryn oraz miód. Nie gotujemy, ponieważ zarówno imbir, jak i miód tracą pod wpływem wysokiej temperatury cenne składniki. Taki napar możemy pić nawet codziennie w okresie jesienno-zimowym. Będzie doskonałym uzupełnieniem diety wspomagającej odporność.

Imbirowa lemoniada

Tłoczony sok z imbiru możemy wykorzystać także latem, podczas upałów. Najlepiej ochłodzi nas wówczas i nawodni imbirowa lemoniada. Sok rozcieńczamy zimną wodą, dodajemy plasterki cytryn i świeżą miętę. Napój wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Możemy dodać do niego także kostki lodu. Nie warto dosładzać takiego zdrowego napoju cukrem. Zamiast tego możemy użyć miodu.

Energetyczny imbirowy shot

Czasem czujemy spadek witalności i osłabienie, niezależnie od pory roku. W takich okresach warto wspomagać się energetycznymi shotami, które przygotujemy sami w domu. Będzie nam potrzebny tylko tłoczony sok z imbiru, który nalewamy do małego kieliszka. Dodajemy do niego odrobinę kurkumy oraz pieprzu cayenne i pijemy codziennie rano.

Złote mleko z imbirem

Być może słyszałeś już o złotym mleku, które ceni się za właściwości wspomagające odporność i witalność. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy kubek mleka (krowiego lub roślinnego), łyżka miodu, kurkuma i starty imbir. Zamiast tego ostatniego składnika sprawdzi się także tłoczony sok z imbiru. Złote mleko podgrzewamy, ale tak, by się nie zagotowało. Zbyt wysoka temperatura źle działa na miód i powoduje, że cenne składniki zawarte w imbirze ulegają degradacji.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowe/imbir/

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię