Owsianka na śniadanie to zdrowy wybór. Jest syta, pożywna i smaczna. Skandynawowie szczególnie ją doceniają. Poniższa propozycja to owsianka z prażonymi gruszkami. Jeśli nie lubicie gruszek możecie zastąpić je jabłkami.
Owsianka z prażonymi gruszkami – przepis
Składniki na jedna porcję:
- Jedna gruszka
- 10 g cukru
- szczypta soli
- spora szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatałowej mielonej
- 50 gram płatków owsianych górskich
- 220 ml mleka, najlepiej owsianego
- płatki migdałowe
Duszone gruszki
Do garnka włożyć gruszkę pokrojoną w mniejsze kostki, dodać cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatałową. Prażyć przez około 8 minut, ciągle delikatnie mieszając. Przełożyć do miski i przykryć talerzykiem, by nie wystygła.
Owsianka
Do garnka włożyć płatki owsiane i zalać mlekiem. Podgrzewać przez 12 minut ciągle mieszając. Jeśli będzie za gęste, dolać mleka, a jeśli za rzadkie odparować. W między czasie na małej patelni podpróżyć płatki migdałowe do posypania.
Owsiankę z prażonymi gruszkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypana płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!!