Chleb o śródziemnomorskim smaku

1
634

Suszone pomidory w oliwie z oliwek, mozzarella oraz bazylia czynią ten chleb niezwykle pysznym i aromatycznym daniem.

[box_error]Składniki:

  • 200 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • kulka sera mozzarella
  • garść liści bazylii
  • 200 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka

[/box_error]

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 C . Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem i grubo posiekaj.
  2. Mozzarellę kroimy w kostkę. Umytą bazylię w cienkie paski.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie wlej do niego oliwę oraz mleko i wyrób to na gładka masę.
  4. Do ciasta wbij kolejno jajka, pomidory, mozzarellę oraz bazylię.
  5. Prostokątna foremkę (dł. 25 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Nałóż ciasto i spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbędne powietrze.
  6. Chleb pieczemy około 40 minut. Drewnianym patykiem sprawdzamy czy się upiekł – końcówka musi być sucha.

[box_warning]Można dodać też oliwki do chleba.[/box_warning]

Łóżka dla dzieci

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię