Kruszonka z jabłkami

0
737

To przepis na pyszną kruszonkę, którą można zrobić z różnymi owocami.

[box_error]Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny

Do tego: 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru brązowego i łyżeczka cynamonu.

[/box_error]

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 225 C. Mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, cukier oraz masło. Najlepiej jest to zrobić przy użyciu miksera.
  2. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki podłużne. Rozkładamy je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
  3. Teraz posypujemy je brązowym cukrem i cynamonem i na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
  4. Pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 20-25 minut aż kruszonka się zezłoci.

Super prosty i super szybki deser. A do tego pyszny. Najlepiej smakuje na ciepło.

[box_warning]Zamiast jabłek można użyć świeżych jagód czy np. malin, ale najpierw posypujemy je łyżką mąki ziemniaczanej, zanim umieścimy na nich kruszonkę. W ten sposób nie będzie rozmiękała, ponieważ mąka ziemniaczana wiąże soki.[/box_warning]

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię