Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Czego nie wiesz o Coca-Coli?

0
  10/07/2015  |   Kategoria Produkty i składniki

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie napojów gazowanych jest Cola. Sprzedawany pod brandem Coca-Cola napój jest znany niemalże każdemu. Co warto o nim wiedzieć?

Interesujące fakty na temat Coca-Coli

Napój Cola jest najpopularniejszy na świecie i ma miliony fanów. Zwłaszcza w okresie letnim chętnie gasimy pragnienie z wykorzystaniem Coli. Skąd jednak się ona wzięła? Co ciekawe, wynaleziona pod koniec XIX wieku Coca-Cola była sprzedawana początkowo jako lek. Jej twórcą był z resztą aptekarz – John Pemberton, który pracował nad recepturami wielu leków i suplementów diety. Akurat ten udał mu się znakomicie, choć nie dożył on ekspansji Coli na wszystkie kontynenty.

Receptura Coli została opracowana w 1886 roku i po dziś dzień jest jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic w branży spożywczej i handlowej. Początkowo napój Coca Cola miał koić nerwy i zmniejszać dolegliwości bólowe. W jego składzie znalazł się ekstrakt z liści koki oraz nasion koli zawierających kofeinę, stąd też wzięła się nazwa „Coca Cola”. Kofeina odpowiada za pobudzające właściwości napoju.

Ciekawostki

Cola ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim, jest doskonała w smaku, zaostrza apetyt i gasi pragnienie, zwłaszcza wtedy, gdy jest podawana z lodem w szklance lub w kubku ze słomką. Można go stosować do drinków lub jako napój energetyczny. Niemniej, ten najpopularniejszy napój świata może służyć znakomicie jako odrdzewiacz. Poradzi sobie nawet z najbardziej zardzewiałymi śrubami, pozostawiając je idealnie czyste. Czyści też plamy z krwi. W kilku stanach USA oddziały drogówki mają na swoim wyposażeniu po 2 galony Coli, która pozwala szybko usunąć krew z jezdni po tragicznych wypadkach.

Niewielu z nas jest świadomych tego, że gdyby nie karmel zawarty w Coli, byłaby ona przeźroczystym napojem, jak woda. W jednej puszce tradycyjnej Coca-Coli jest 10 łyżeczek cukru, choć kwas fosforowy zawarty w nie niweluje ten słodki smak. Niemniej, po 20 minutach od wypicia Coli w organizmie wytwarzana jest dynamicznie insulina, aby zrównoważyć glikemię. W wielu krajach do nabycia są już Coca-Cole bez cukru lub słodzone naturalną stewią.

Jeszcze w 1903 roku w produkowanej Coli znajdowało się aż 9 mg kokainy przypadającej na każdą szklankę. Jak można się domyślać, ten punkt receptury Coli został szybko zmieniony i współcześnie do produkcji napoju stosuje się odmianę koki, która jest pozbawiona narkotyzującego alkaloidu. Do produkcji 1 litra Coca-Coli zużywa się aż 2 litry wody.

Jak widać, Coca Cola jest specyficznym napojem, który ma szerokie właściwości smakowe i nie tylko.


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)